Kalčki najbolj koristijo pozimi in zgodaj spomladi, saj so pravo poživilo in zdravilo za utrujeno telo in medle možgane. V sebi skrivajo številne vitamine, minerale, esencialne aminokisline, klorofil in koristne maščobne kisline.
Nežne rastlinice, ki so komaj začele živeti, v sebi skrivajo atomsko energijo številnih vitaminov, mineralov, esencialnih aminokislin, klorofila in koristnih maščobnih kislin.
Študija ameriške univerze v Pensilvaniji je dokaza, da je v kalčkih 500 odstotkov več vitaminov kot v semenih. Šest skodelic kalčkov na dan naj bi zadostovalo za potrebe po hranilnih snoveh, prav tako pa bi organizmu dovajali bolj zdrave beljakovine kot tiste, ki jih najdete v mesu ali drugih rastlinskih virih.
Škrob in sladkor, maščobe in olje ter beljakovine se med kaljenjem razgradijo in spremenijo v za organizem sprejemljivejše oblike. Zaradi zelo nizke energijske vrednosti in visoke vsebnosti antioksidantov so odličen dodatek različnim pomladnim dietam, saj kar 90 odstotkov njihove celotne teže zavzema voda.
Kako jih uporabljamo
Eksperimentirajte in si jih privoščite surove v solatah, namazih, sendvičih in enolončnicah. Soja, fižol mungo, leča, lucerna, pšenica, redkev, kreša in mnogi drugi so odlična izbira. Posegajte po blagih ali pikantnejših okusih ter uživajte v dragocenem darilu narave.
Sojini kalčki imajo npr. veliko vitaminov B-kompleksa in prav neverjetno količino vitaminov A in C, ki sta tudi antioksidanta in pomagata ohranjati zdrav organizem. Med kaljenjem se poveča vsebnost vitamina A za trikrat in vitamina C za petkrat.
Kalčki brokolija pa vsebujejo tudi glukosinolate in isotiocianate, ki spodbujajo produkcijo različnih encimov v organizmu.
Kalčki lucerne so vir saponinov, ki odstranjujejo škodljivi holesterol in nasičene maščobe ter spodbujajo imunski sistem organizma.
Odličen dodatek pri dietah
Prav zaradi zelo nizke energijske vrednosti in visoke vsebnosti antioksidantov so odličen dodatek pri dietah, saj kar 90 odstotkov njihove teže zavzema voda.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?