Med soboto in torkom bodo v Ljubljani in na Krvavcu potekali številni kulinarično obarvani dogodki, ki jih organizira Jezeršek gostinstvo v sodelovanju s STO in Turizmom Ljubljana. Glavni zvezdi dogodka bosta zagotovo naša Ana Roš in Andrea Petrini, kurator kulinaričnih projektov po vsem svetu.
Štiridnevno kulinarično dogajanje, ki bo skrbelo za poln trebušček in polnjenje glav s koristnimi informacijami, se bo začelo 16. marca v Ljubljani in zaključilo 19. marca na Krvancu.
Program
SOBOTA - 16.3.
- Predpremiera nove sezone Odprte Kuhne
V soboto se bo ob 10. uri v Ljubljani začela predpremiera nove sezone Odprte Kuhne, najbolj priljubljene kulinarične tržnice na sončni strani Alp. Potekala bo v čudovitem ambientu Križank na Trgu francoske revolucije in ponudila izbrane jedi slovenskih gostiln ter restavracij, imenitna slovenska vina, džine in kraft piva. Dogajanje bo odprto vsem, potekalo pa bo do 21. ure. - Gourmet Ljubljana Crawl
Vzporedno se bo ob 12. uri začel Gourmet Ljubljana Crawl, inovativni kulinarični sprehod z navdihujočimi jedmi najboljših ljubljanskih chefov – gre za dogodek, ki bo potekal v različnih kulturnih hramih in znamenitostih Ljubljane, ki se bodo zgolj za to priložnost spremenili v prave pop-up kulinarične postojanke.
NEDELJA - 17.3.
- Gourmet na snegu
V nedeljo se bo na Krvavcu ob 11. uri začel dogodek Gourmet na snegu. Krvavška plaža bo dišala po kulinaričnih dobrotah vrhunskih domačih in tujih kuharskih mojstrov. Odlični hrani bodo družbo delale izbrane penine in vrhunska vina priznanih vinarjev. Dogajanje pa bo začinjeno s spremljevalnim programom. - I feel Slovenija večerja na zajli
V krvavških gondolah kar 1.500 m visoko v čarobnem objemu Kamniško-Savinjskih Alp, bodo s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami z začetkom ob 19. uri poskrbeli kuharski mojstri pod taktirko Jezeršek gostinstva in Gostilne Krištof.
PONEDELJEK - 18.3.
- Simpozij
V ponedeljek bomo prvič v Sloveniji pod vodstvom Ane Roš in Andree Petrinija na enem mestu povezali velike ume s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta pod okriljem strokovnega simpozija, na katerem nas bodo s svojimi zgodbami navdihovali ter spodbudili k naprednemu razmišljanju in delovanju za boljšo in trajnostno prihodnost. Simpozij bo potekal na Ljubljanskem gradu.
TOREK - 19.3.
- Audi Gourmet Pokal
Zadnji dan bo na Krvavcu potekala že tradicionalna smučarska tekma, ko se bodo na belih strminah potegovali smučarji in deskarji gostinci ter prvič letos v svoji kategoriji tudi vinarji. - Gourmet na snegu
Sledil bo Gourmet na snegu z vrhunskimi mojstri ter odličnimi vini.
Obeta se kulinarično razvajanje in izobraževanje
»Veseli me, da v Slovenijo prihajajo zvezdniška imena svetovne gastronomije, saj to pomeni, da je že prepoznana kot resen igralec na tem prizorišču. Dogodki, kakršen je European Food Summit, pripomorejo k razvoju in promociji Slovenije kot dežele edinstvenih doživetij, ki ima kaj ponuditi tudi zahtevnemu gostu.« je poudarila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.
Mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, dodaja: »Gastronomija je čedalje pogostejši nagib za prihod obiskovalcev, Ljubljana in celotna Slovenija pa imata na tem področju veliko ponuditi. Pri European Food Summitu želimo kulinariko vplesti v nepozabna unikatna doživetja ter jih obogatiti še s strokovnimi predavanji in možnostjo izmenjave mnenj na najvišji ravni.«
Ana Roš, ki je tudi letos ključni člen dogodka, pojasnjuje: »Poti in potovanja se vedno začnejo in končajo za mizo, ljudje se namreč radi vračajo v dežele, kjer so dobro jedli. In prav tako jemo tudi pri nas – dobro in zeleno, zato je skrajni čas, da naše kulinarično bogastvo predstavimo svetu.«
Prvič v Sloveniji bomo na enem mestu povezali velike ume s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta.
V kratkih, nekajminutnih inspiracijskih govorih bodo svoje zgodbe z nami delili:
- Afton Halloran, Nordic Food Policy Lab in Roberto Flore, DTU Skylab – Technical University of Denmark, Danska;
- chef Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, dve Michelinovi zvezdici, 9. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Španija;
- chef Andreas Caminada, Schloss Schauenstein, tri Michelinove zvezdice, 47. na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Švica;
- chef Christopher Pelé, Le Clarence, dve Michelinovi zvezdici, Francija;
- chef Esben Holmboe Bang, Maaemo, tri Michelinove zvezdice, 35. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Norveška;
- Georges Desrues, novinar, pisatelj in urednik;
- Ivan Brincat, pisatelj in avtor, Food and Wine Gazette, Belgija;
- Joe Warwick, kritik in avtor knjižne uspešnice Where Chefs Eat in soustanovitelj The World Restaurant Awards, Anglija;
- chef Jordan Khan, Destroyer in Vespertine, in prejemnik naslova Best New Chef 2017, ZDA;
- chefinja Leonor Espinosa, Leo Restaurant, prejemnica naslova Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija;
- chef Ricardo Camanini, Lido 84, prejemnik naslova Chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija
- ter številni drugi zanimivi navdihujoči govorci.
Vse ljubitelje kulinarike vabimo, da za več informacij obiščete spletno mesto www.foodsummit.eu in se nam med 16. in 19. marcem pridružite na nepozabnem kulinaričnem doživetju European Food Summit.