Odlična poletna jed - polnjeni paradižniki na različne načine. Tokrat smo jih napolnili z zeliščno mešanico z regačico in počasi spekli na žaru. Namesto regačice lahko uporabite baziliko, origano, rukolo ...
Sestavine za 4 osebe:
- 6 srednje velikih paradižnikov
- sol
- 3 jušne žlice kruhovih drobtin
- 3 stroki česna
- šopek peteršilja
- 5 jušnih žlic olivnega olja
- šopek poganjkov regačice
Priprava
1. Paradižnike operemo in prerežemo na pol.
2. Na pladenj jih naložimo s prerezano stranjo navzgor. V prerezano stran mrežasto večkrat zarežemo z nožem in pri tem pazimo, da ne zarežemo pregloboko in predremo lupinice. Skozi luknjico bi iztekel sok. Paradižnike dobro nasolimo in pustimo nekaj minut, da se sol vpije v paradižnikovo meso.
3. Peteršilj in regačico operemo in drobno nasekljamo.
4. Česen olupimo in drobno nasekljamo.
5. V skledici za nadev zmešamo drobtine, zelišča in olje.
6. Na vsako paradižnikovo polovičko položimo žličko nadeva in jo s prsti razporedimo po površini.
7. Segrejemo ploščo žara, nanjo zložimo paradižnikove polovice in pustimo, da se počasi in na nizki temperaturi pečejo od 40 do 50 minut.
8. Ko so pečeni, je koža spodaj črno zapečena, paradižniki se rahlo sesedejo, meso se popolnoma zmehča.
9. Pojemo jih vroče ali hladne, s popečenim kruhom.
Recept pripravila Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto Luka Arnuš
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?