Pira - zdravilna in dobrodejna

Pira - zdravilna in dobrodejna (foto: Profimedia) Profimedia
2. 10. 2010

Piri pripisujejo tudi številne zdravilne lastnosti in dobrodejne učinke.

Dieta z uživanjem pire pomaga pri kožnih izpuščajih, nevrodermitisu in drugih alergijah, revmatskih obolenjih (npr. kroničnem poliartritisu), presnovnih boleznih (sladkorni bolezni, povišani vsebnosti krvnih maščob), pri boleznih prebavil, živčnih težavah (depresijah) in pomaga odpravljati škodo zaradi stranskih učinkov zdravil (antibiotikov, pri zlorabi odvajal).

Pira je vrsta pšenice (Triticum spelta), ki je rasla v Evropi pred 9000 leti, sčasoma pa prešla v pozabo predvsem zaradi manjših donosov. Celotna vsebnost proteinov je pri piri za 10 do 12 odstotkov višja kot pri navadni pšenici.

V Sloveniji so piro pred leti začeli gojiti ekološki kmetje in danes so je že na voljo manjše količine iz nadzorovane slovenske ekološke pridelave.

Pirin kolač

Potrebujete:
  • 5 žlic pirine moke,
  • 2 jajci,
  • 3 dl mleka,
  • pecilni prašek,
  • vaniljev sladkor,
  • 5 žlic rjavega sladkorja,
  • rozine,
  • maslo za premaz pekača,
  • sladkor v prahu (neobvezno)
Priprava:

Iz beljakov stepite trd sneg. Rumenjaka, mleko, vaniljev sladkor in rjavi sladkor dobro zmešajte. Dodajte moko s pecilnim praškom, približno toliko, da nastane tako gosta masa, kakršna je za peko palačink. Nazadnje rahlo vmešajte sneg.

2/3 mase vlijte v pekač, obložen s papirjem za peko ali pa namaščen.

V preostalo tretjino vmešajte rozine in vlijte po sredini mase.

Pecite v navadni pečici dobre pol ure na 180 stopinj Celzija. Ohlajen kolač zvrnite iz pekača in ga po želji posujte z mletim sladkorjem.