Piščančji zrezki po azijsko

28. 2. 2013
Deli
Piščančji zrezki po azijsko (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Hitro pripravljeni zrezki z zelenjavo, dušeno v kokosovem mleku, bodo zarisali nasmešek na obraz vam in tistim, ki jih boste razvajali.

Na hitro o kokosu

Kokosa se je kar nekaj časa držal slab sloves, saj meso tega okusnega eksotičnega sadeža sestavljajo predvsem nasičene maščobe. Na srečo so znanstveniki našli drugačno zgodbo - kokosova maščoba je pravzaprav zdravju zelo koristna. Telo namreč te maščobe (sestavljene so iz dolgih verig maščobnih kislin) raje porablja za energijo, kot da bi jih skladiščilo.

Kokosova maščoba pa je primerna tudi za kuho, praženje, cvrtje, pečenje... za vse postopke, pri katerih hrano segrejemo na zelo visoke temperature. Ta 'sloves' si je pridobila na račun posebne lastnosti - visokega dimljenja. Kokosova maščoba dobro prenaša zelo visoke temperature, kar pomeni, da v njej zaradi segrevanje ne nastajajo škodljive snovi.

Recept za piščančje zrezke po azijsko

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 steblo pora
  • 2 korenčka
  • 2 rumeni papriki
  • 1 čebulo
  • 1 košček ingverja (v velikosti oreha)
  • 1 žličko kokosovega masla
  • sol, poper
  • kajenski poper
  • 200 ml nesladkanega kokosovega mleka (iz pločevinke)
  • 100 g mandljevih lističev
  • 100 g sesekljanih nesoljenih arašidov
  • 1 jajce
  • 3 žlice moke
  • 4 fileje piščančjih prsi (po 130 g)
  • 2–3 žlice kokosovega masla

Priprava:

Pripravite zelenjavo in jo zrežite na tanke trakove. Čebulo lupite in sesekljajte, prav tako tudi ingver.

Čebulo popražite na maslu. Dodajte zelenjavo in jo začinite s soljo, poprom, ingverjem in ščepcem kajenskega popra (po želji). Prilijte kokosovo mleko in zelenjavo dušite približno 10 minut.

V globokem krožniku zmešajte mandlje in arašide. V drugem krožniku razžvrkljajte jajce in ga začinite s soljo in poprom. Moko stresite na plitev krožnik.

Meso oplaknite in osušite. Piščančje prsi vodoravno prerežite in na to še prečno. Zrezke povaljajte v moki, nato v jajcu in na koncu še v mešanici oreščkov.

V ponvi segrejte maslo in na njem pecite zrezke po približno 3 minute z vsake strani. Postrezite jih z zelenjavo in zraven ponudite riž.

Čas priprave: približno 20 minut.
Skupaj: približno 550 kcal, beljakovine: 48 g, maščobe: 38 g, ogljikovi hidrati: 13 g.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"