Jesen - odlična za razstrupljanje

30. 9. 2011

Jesen je idealen čas za razstrupljanje organizma, saj narava ponuja številno raznovrstno sadje in zelenjavo, poleg tega pa še sonce blagodejno zvišuje raven našega razpoloženja in nam tako omogoča, da se laže spoprijemamo z ovirami, ki jih na poti razstrupljanja prav gotovo ne bo malo.

Večina odvečne teže, ki 'krasi' naša telesa, so nakopičeni strupi, ki se jih telo ne more znebiti bodisi zato, ker jih je preveč, bodisi zato, ker mu ne ponudimo ugodnih razmer za razstrupljanje; najverjetneje pa gre za kombinacijo obojega.

Da bi si laže predstavljali, za kaj gre, si lahko pomagamo s preprosto primerjavo. Predstavljajte si, da je vaše telo hiša in da so celice v njem posamezne sobe, ki so polne nesnage in jih je treba pospraviti. Encimi in pravšnje količine tekočine so 'delavci', ki bodo sobe očistili, črevo pa je 'čistilni servis', ki bo iz hiše odnesel vso pospravljeno nesnago. Da pa bi delavcem in čistilnemu servisu omogočili nemoteno delo, je treba v naši 'hiši' ustvariti ustrezne razmere, skozi katere se bomo sprehodili v nadaljevanju članka.

Najprej je pomembno, da nehate zastrupljati svoje telo, da torej ne mečete novih smeti v vaše sobe, saj tako proces čiščenja ne bo ravno uspešen.

Kaj to pravzaprav pomeni, če se osredotočimo na prehrano?

S svojih jedilnikov črtajte vso nesnago, ki je telo ne more popolnoma vsrkati in/ali izločiti. To v večji meri vključuje vso industrijsko pridelano in predelano hrano. Zamenjajte jo s čim bolj naravno  hrano, ki je v prvi fazi razstrupljanja organizma lahko tudi toplotno obdelana, saj ne želimo, da bi bilo telo zaradi preveč radikalnih in hitrih sprememb načina prehranjevanja pod nepotrebnim stresom.

Poskušajte najti trgovino v svoji bližini, kjer se da dobiti ekološko pridelano hrano, saj se boste le tako izognili morebitnim skušnjavam v 'navadnih' supermarketih. Kaj torej lahko jeste? Privoščite si raznovrstno sadje in veliko zelenjave, ko vaše telo zahteva kaj bolj 'konkretnega', se odločite za semena, oreške ali pa si skuhajte bolj škrobnato zelenjavo, kot so krompir, sladki krompir in buče.

Drugi korak, ki bo omogočil razstrupljanje organizma, je uživanje hrane, ki jo je telo možno hitro prebaviti, vsrkati in izločiti, in seveda v pravih kombinacijah. Telo bo najlaže prebavilo surovo  sadje, in ne škrobnato zelenjavo, če le gre, ekološko pridelano.

Sledi zelenjava, kuhana na sopari, nato semena in oreški, še eno stopnjo nižje so hladno stiskana rastlinska olja, sledi kuhana škrobnata zelenjava, za njo surovi, nepasterizirani mlečni izdelki, na sedmem mestu so polnozrnate žitarice, na osmem pasterizirani mlečni izdelki, sledijo vsi izdelki iz bele moke, na desetem mestu je meso in na zadnjem različna umetna barvila, ojačevalci okusa in druge kemikalije, ki so dodane večini današnje 'hrane'.

Na tej fazi razstrupljanja organizma si zadajte, da boste jedli le hrano, ki spada v prvih osem skupin glede na prebavljivost in prehransko vrednost.

Paziti morate še na pravilno kombiniranje

Če hrano razdelimo v štiri skupine, in sicer tako, da je v eni skupini sveže sadje, v drugi so semena, oreški in suho sadje, v tretji je meso in v četrti škrobnata zelenjava, potem velja, da teh skupin živil ne smemo mešati med seboj oziroma jih ne smemo jesti prehitro, drugo za drugo. Velja še, da lahko škrobnato zelenjavo, meso in oreške, semena in suho sadje jemo skupaj s svežo zelenjavo. Sadje, ki gre najhitreje skozi želodec, saj se v njem zadrži le do 30 minut, jejte za zajtrk ali vsaj tri ure po pravilno kombiniranem obroku. Nikar ga ne imejte za posladek, saj bo povzročil zgolj fermentacijo in slabo počutje.

Sedaj, ko ste torej dodobra odločeni, da svojih celic, tkiv in organov ne boste več zastrupljali, ter ste v svoj jedilnik začeli vnašati hrano, ki jo telo lahko hitro prebavi, je čas za naslednji korak razstrupljanja, in sicer dovajanje velikih količin živih encimov v telo.

Uživanje živih encimov

Tu pravzaprav šele pride resnično na vrsto presna, živa hrana, saj je le v njej moč najti žive encime. Zakaj pravzaprav gre? Encimi so v človeškem telesu za to, da pomagajo pri skoraj vsakem procesu, ki se v njem odvija, tudi pri prebavljanju hrane. Vsakdo izmed nas se rodi z določeno kvoto prebavnih encimov, katerih količina se, če novih v telo ne vnašamo s hrano, počasi zmanjšuje. Ko teh encimov v telesu zmanjka, se konča tudi naše življenje. To se seveda ne zgodi z danes na jutri, dejstvo pa je, da manj ko je encimov, slabše se počutimo.

Encimi v hrani so temperaturno precej občutljivi in preživijo samo do temperature 45 ºC, kar pomeni, da kuhana ali kako drugače toplotno obdelana hrana ne vsebuje več živih encimov in mora telo za njeno prebavo uporabljati svoje omejene zaloge.

Če torej jemo samo 'mrtvo', kuhano hrano, iz telesa pravzaprav srkamo življenje, namesto da bi mu ga dodajali. Če bi torej bili radi 'polni življenja', je čas, da razmislite o tem, kaj pravzaprav jeste.

V tej fazi bo torej vaš jedilnik sestavljen zgolj iz sadja in zelenjave, predvsem zelene, listnate zelenjave. Zakaj? Ker boste le tako telesu nudili vsa hranila, ki jih potrebuje in mu hkrati omogočali, da nadaljuje razstrupljanje. Sadje bo dalo predvsem vitamine, zelena listnata zelenjava pa minerale, poleg tega pa bo pomagala preprečevati napade lakote in željo po nezdravih prehranskih izbirah, dvignila bo raven energije, odgnala nerazpoloženost in depresijo ter preprečevala težave z zobmi, za katere je kriva predvsem današnja, 'umetna' hrana.

V tej fazi si lahko pomagate tudi s sadno-zelenjavnimi sokovi. Za razstrupljanje s sokovi sicer potrebujete kar nekaj volje, saj vsekakor ne bo ravno lahko, ampak rezultati bodo prav gotovo odlični. Pomembno je, da vnaprej načrtujete, koliko časa mislite vztrajati ob sokovih in kaj vse boste potrebovali.

V prvi vrsti je to seveda dober sokovnik, nato pa primerna količina sadja in zelenjave za izbran časovni okvir. Začnite počasi in si zadajte, da boste prvič ob sokovih vztrajali le en dan, nato dva, tri … dokler ne boste prišli do petih dni. Vsekakor pri tem poslušajte svoje telo, in ne zgolj svojega ega, ki bo lahko poskušal riniti z glavo skozi zid. Ko boste enkrat z lahkoto osvojili pet dni ob sokovih, boste lahko začeli razmišljati o daljšem razstrupljanju.

Četudi boste učinke razstrupljanja ob sokovih občutili že po nekaj dneh, bo za resnično zdravilne učinke potrebno vztrajati vsaj tri tedne. Med razstrupljanjem, torej v času, ko v telo ne vnašamo dodatnih 'strupov', se namreč telo najprej hrani z odmrlimi tkivi in maščobo, nato napade tumorje in podobne nezaželene tvorbe in šele nato se začne s pomočjo zaužitih hranil, ki se skrivajo v sokovih, obnavljati.

Proces razstrupljanja vsekakor ni prijeten in tega tudi ne gre pričakovati, zato se že pred začetkom daljšega obdobja ob sokovih na to psihično pripravite. Spremljali vas bodo lahko tile simptomi: glavobol, utrujenost, zaprtje, driska, bolečine, slabost, omotičnost … kar pa je seveda treba pričakovati, saj se bo telo na vse pretege poskušalo znebiti strupov.

Kaj in koliko lahko torej popijete med razstrupljanjem s sokovi?

Pripravljajte si sveže sokove iz biološko pridelanega sadja in zelenjave, poleg tega pa spijte tudi dodatnih 6 kozarcev vode na dan. Najpogosteje uporabljeno sadje in zelenjava so jabolka, korenje, pomaranče, grozdje, jagode, lubenica, grenivka, zelena, kumara, ingver, ohrovt, špinača, ječmenova trava … lahko pa seveda tudi poskusite s svojimi izbirami.

Trikrat na dan, torej namesto zajtrka, kosila in večerje, si privoščite 3–4 dcl soka, med 'obroki' pa pijte vodo ali pa si, če vam telo tako veleva, zmešajte sok in vodo.

Svojim napitkom lahko dodate tudi tako imenovana super živila, kot so alge klorela in spirulina, kar bo še povečalo prečiščevalno moč. Omenim naj še, da se razstrupljanja ob sokovih sami lotite le, če se odločite za krajše časovno obdobje, in le, če ste relativno zdravi.

Daljšega razstrupljanja ali pa razstrupljanja v primeru različnih bolezni pa se raje lotite pod strokovnim vodstvom.

Razmislite lahko tudi o organiziranem razstrupljanju s sokovi, kar bo, vsaj za tiste, ki se zadeve lotevate prvič, dobrodošlo. Ne bo se vam namreč treba ubadati s tem, kaj in koliko spiti, pa še precej laže bo ohranjati vnemo v skupini enako mislečih.

Pri razstrupljanju je pomembno tudi to, da poskrbite za odvajanje, saj se zna zgoditi, da boste zaprti ali pa enostavno ne boste čutili potrebe po odvajanju. Strupi, ki jih boste z ustrezno prehrano začeli premikati po telesu, morajo telo tudi zapustiti. To se bo zgodilo skozi organe izločanja, kamor sodi v prvi vrsti črevo. Odločite se lahko za klistir, ki ga lahko izvedete sami doma, ali pa za kolonhidraterapijo, ki jo izvajajo za to usposobljeni strokovnjaki. Morda imate do omenjenih postopkov čiščenja črevesja odpor, vendar boste z njuno pomočjo precej pripomogli k učinkovitemu izločanju neželenih snovi iz telesa.

Za konec naj dodam še, da je trenutno idealen čas za razstrupljanje organizma, saj narava ponuja številno raznovrstno sadje in zelenjavo, poleg tega pa še sonce blagodejno zvišuje raven našega razpoloženja in nam tako omogoča, da se laže spoprijemamo z ovirami, ki jih na poti razstrupljanja prav gotovo ne bo malo. A ko jih boste enkrat uspešno premagali, se boste prav gotovo počutili odlično in morebitne tegobe bodo kaj kmalu potonile v pozabo.

Teja Fidler Makoter, www.presen.si

Presen.si vas navdušeno vabi na delavnico z naslovom Preprosto Presno. Dve uri druženja in učenja preprostih, okusnih in zanimivih presnih receptov, za katere ne potrebujete ogromno časa, neštetih naprav in cele kopice sestavin, za katere niti ne veste, kje bi jih dobili.

Če vas torej zanima presna hrana, predvsem z vidika razstrupljanja in čiščenja telesa, uma in duha, potem se nam pridružite v soboto, 8. 10. 2011, ob 10h, v Klubu 300 na Regentovi 35 v Ljubljani.

Prijave in informacije: info@presen.si
Cena: 40 EUR

* Mesto si rezervirate s plačilom celotnega zneska. Predračun dobite, ko boste poslali prijavo z vsemi vašimi podatki na naš e-naslov.