Recept: Borovničev hrustljavček za zajtrk

3. 9. 2020
Deli
Recept: Borovničev hrustljavček za zajtrk (foto: profimedia)
profimedia

Zajtrk je zelo pomemben obrok, zato poskrbite, da se ga nikoli ne boste naveličali in ga zato začeli izpuščati ali ga kupovati v pekarni. Za vas imamo svež recept. 

Borovnice so polne vlaknin, antioksidantov in magnezija, zato so odličen vir energije. Spodbudile naj bi tudi možganske funkcije in osredotočenost, zato si jih privoščite  v službi ali pred večjim mentalnim naporom.

Tu pa je še recept za zajtrk, v katerem boste lahko porabili borovnice. 

Za borovničev hrustljavček pripravite naslednje sestavine: 
  • 75 g ovsenih kosmičev
  • 30 g polnozrnate pšenične moke
  • 1 majhna žlička cimeta
  • 30 ml javorjevega sirupa ali medu
  • 20 g stopljenega masla
  • 840 g borovnic (svežih ali zmrznjenih*)
  • 20 g koruznega škroba (lahko ga nadomestite z moko)

*Če boste izbrali sveže borovnice, jih pri nadevu najprej dodajte 3 žlice vode. Če uporabite zmrznjene borovnice, pecite hrustljavček med 55 in 65 minut.

Pečico segrejte na 180 stopnij in pekač obložite s peki papirjem ali premažite z maslom. 

Za preliv zmešajte skupaj ovsene kosmiče, moko in cimet. Na sredini naredite luknjo in vanjo zlijte javorjev sirup/med in maslo. Nato mešajte, dokler ne dobite gladke strukture. 

Za nadev zmešajte borovnice in koruzni škrob (borovnic ne zmečkajte). 

V pripravljen pekač najprej razporedite nadev, čez pa enakomerno potresite preliv (lahko se sprime, zato ga najprej ponovno premešajte). 

Pecite od 45 do 55 minut, dokler borovnice ne začnejo "brbotati" ob straneh pekača. Nato ohladite na sobno temperaturo in postavite v hladilnik vsaj za 3 ure ali čez noč. 

Želimo vam sladko jutro!

The Cooking Foodie | YouTube

unsplash/Tu Trinh

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?