Zelena sicer ni ravno najljubša ali najbolj priljubljena zelenjava, a ima kljub temu trdno mesto v kuhinji. Zelo dobro se poda v različne solate, juhe ali krompirjev pire.
Zelenjavna kremna juha s testeninami
Sestavine za 4 osebe:
- 1 majhna olupljena čebula
- 1 žlica masla
- 250 g olupljenega krompirja
- 200 g očiščenega in olupljenega gomolja zelene
- 1 manjši korenček
- 1 peteršilj
- 1,3 litra kokošje juhe
- 3 žlice smetane, sol
- mlet beli poper
- pol skodelice skuhane perutnine
- 1 skodelica kuhanih testenin
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Priprava:
1. Čebulo drobno sesekljajte in jo stekleno popražite na stopljenem maslu. Nato dodajte kocke krompirja.
2. Zeleno, ostrgan korenček in peteršilj grobo nastrgajte, vse skupaj dodajte krompirju, prilijte juho in jo zavrite. Pustite, da pri srednji temperaturi lahno vre približno 30 minut. Nato juhi prilijte smetano in jo pretlačite s paličnim mešalnikom. Začinite s soljo in poprom.
3. Juhi na koncu primešajte skuhano perutnino in testenine. Prelijte jo v segrete krožnike in vsako porcijo potresite s sesekljanim peteršiljem. Postrezite s popečeno bageto ali belim kruhom.
Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 290 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 38 g.
Hrustljava jesenska solata
Sestavine za 4 osebe:
- 60 g očiščene gomoljne zelene
- 2 stebli belušne zelene
- 4 mlade čebule
- 1 šopek redkvic
- 1 večji sladki krompir
- 2 zeleni jabolki
- 4 žlice sezamovih semen
- lističi dveh vejic koriandra
Za polivko:
- 4 žlice limoninega soka
- 2 žlici drobno nastrganega ingverja
- 6 žlic oljčnega olja
- 1 ščepec soli
- 1 ščepec mletega popra
Priprava:
1. Najprej zmešajte limonin sok, ingver, olje, sol in poper. Polivka naj nato počiva. Operite zeleno in jo najprej zrežite na tanke rezine in nato na paličice ali pa jo nastrgajte z lupilnikom zelenjave. Belušno zeleno operite, olupite in zrežite na tanke rezine ter jih dodajte preostali zeleni.
2. Mlado čebulo operite in jo skupaj s zelenjem zrežite na tanke rezine. Vse skupaj stresite v skledo. Redkvice operite, osušite in zrežite na paličice ali pa jih nastrgajte.
3. Sladki krompir olupite, operite in nastrgajte na tanke trakove. Lahko ga najprej zrežete tudi na tanke rezine in nato z nožem še na trakove.
4. Jabolki prepolovite, odstranite peščišče in sadeža zrežite na rezine in te na tanke paličice. Zmešajte vse sestavine za solato in jih potresite s sezamovimi semeni in koriandrovimi lističi. Solato nakapajte s polivko in jo rahlo premešajte. Porazdelite po krožnikih in postrezite s kruhom.
Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 320 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 32 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?