Semena zdravja: sezam

21. 11. 2011

"Ne želim si večjega vrta, temveč plemenitejše seme." Russel H. Conwell Semena so prava zakladnica hranil!

Kalorično majhni 'paketki' vsebujejo ogromne količine mineralov, vitaminov, človeku nujno potrebnih olj, elementov v sledovih in encimov. Na žalost pa četa naštetih izgublja svoj čudoviti potencial, kot moderni človek izgublja odnos do svoje prehrane.

"Ne želim si večjega vrta, temveč plemenitejše seme," pravi Russel H. Conwell, pisec, najbolj poznan kot ustanovitelj univerze Temple v Filadelfiji.

… in plemenitejših, od štirih predstavljenih v tem prispevku ne boste našli. Vsaj meni ni uspelo.

Sezam

Sezam je starodavno seme v pravem pomenu, zato ga iz spoštovanja do starejših predstavljam kot prvega. Gre za eno prvih rastlin, ki je bila gojena izključno zaradi semen in olja. Naravno prisotne fenolne spojine povzročajo kar nekaj zmede pri poimenovanju te rastline. Zakaj, vam bo hitro jasno v naslednjem odstavku.

Seme vsebuje 50 do 60 odstotkov maščobnih kislin, ki spadajo v družino lignanov (sezamin in sezamolin). Ko to seme predelamo (v olje recimo), pa se v procesu tvorita dve novi antioksidativni spojini (sezamol in sezaminol). Zdaj razumete, od kod zmeda.

Bistvo je, da so lignani našemu zdravju zelo koristni. Sezamin in sezaminol izboljšata absorpcijo in razpoložljivost vitamina E, blagodejno vplivata na razmerje maščob v krvi ter pripomoreta pri uravnavanju  krvnega pritiska.

Sklicujem se na izsledke študije iz leta 2001, ki je kot ena prvih dokazala (od takrat jih je opravljenih še kar nekaj), da lignani pospešujejo porabo maščob s povečano aktivacijo jetrnih encimov, ki so odgovorni za razgradnjo maščobnih kislin. Tovrstne navedbe seveda niso ostale neopažene pri proizvajalcih prehranskih dopolnil, ki so trg preplavili z izdelki, namenjenimi izgubi maščobe, vsebujoč prav sezamin. Vas zanima ali ti izdelki delujejo? Nimam pojma. Vem pa, da je sezamovo seme polno kalcija, mineralov, vlaknin in beljakovin. Dve jedilni žlici vsebujeta železo, magnezij, kalij, fosfor, mangan, 35 odstotkov dnevno priporočenega vnosa bakra, 2 grama vlaknin in 3 grame beljakovin (največ med semeni in oreščki).

Morda ste ali boste kje zasledili, da se kalcij v sezamu zaradi prisotnosti oksalne kisline slabo izkoristi v telesu. To je sicer res, lahko pa ponudim okusni rešitvi – gomasio (japonski kondiment) in tahini (sezamovo maslo)! Obema so skupna pražena cela sezamova semena, praženje kot proces obdelave pa naj bi izboljšal asimilacijo kalcija v telesu.

Posameznikom z Wilsonovo boleznijo (akumulacija bakra v jetrih) ne svetujem uživanja večjih količin sezama zaradi visoke vsebnosti bakra.

Štafeto je danes častno začel sezam, ki pa že v naslednji objavi predaja palico sončnicam.

Mario Sambolec, osebni trener fitnesa, www.feel-good.si