Prva špinača je še posebno okusna, s svojo zeleno barvo pa jedem daje pridih pomladi. Poleg tega so sveži listi špinače polni železa, kalija in drugih hranil, ki pomagajo ohranjati dobro spomladansko razpoloženje.
Sestavine za 4 osebe:
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 2 žlici olja
- 400 g mlade špinače
- sol, poper
- nariban muškatni orešček
- 4 rumenjaki
- 2 žlici naribanega trdega sira
Priprava:
1. Čebulo in česen olupite, sesekljajte in popražite na vročem olju. Dodajte oprano in odcejeno špinačo in jo med mešanjem pražite 5 minut, da upade. Začinite jo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
2. Štiri manjše modelčke (ali ognjevarne skodelice) namastite in jih napolnite z ohlajeno špinačo. Na sredini špinače naredite jamico in vanjo previdno položite po 1 rumenjak. Špinačo in rumenjak posujte z naribanim sirom in v pečici, ogreti na 180 stopinj, pecite približno 15 minut. Postrezite s popečenim toastom kot toplo predjed ali glavno jed.
Priprava: preprosta.
Peka: približno 15 minut.
Na osebo: približno 200 kcal, B: 10 g, M: 15 g, OH: 8 g.
Hitri nasveti
- Začimbe za špinačo
Špinači se najbolje podajo muškatni orešček, poper in sol, obogatite pa jo lahko tudi z oljčnim oljem, česnom, limoninim sokom in parmezanom.
- Sveža priprava
Kuhane špinače ne smemo dlje časa pogrevati, saj se pri tem nitrat, ki ga vsebuje, začne pretvarjati v nitrit, ta pa je zdravju škodljiv. Če odstranimo steblo in rebra listov, zmanjšamo vsebnost nitrata.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?