Špinačna gnezda

18. 4. 2013
Deli
Špinačna gnezda (foto: Arhiv revije Lisa Čarovnija okusa)
Arhiv revije Lisa Čarovnija okusa

Prva špinača je še posebno okusna, s svojo zeleno barvo pa jedem daje pridih pomladi. Poleg tega so sveži listi špinače polni železa, kalija in drugih hranil, ki pomagajo ohranjati dobro spomladansko razpoloženje.

Sestavine za 4 osebe:
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 2 žlici olja
  • 400 g mlade špinače
  • sol, poper
  • nariban muškatni orešček
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici naribanega trdega sira
Priprava:

1. Čebulo in česen olupite, sesekljajte in popražite na vročem olju. Dodajte oprano in odcejeno špinačo in jo med mešanjem pražite 5 minut, da upade. Začinite jo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

2. Štiri manjše modelčke (ali ognjevarne skodelice) namastite in jih napolnite z ohlajeno špinačo. Na sredini špinače naredite jamico in vanjo previdno položite po 1 rumenjak. Špinačo in rumenjak posujte z naribanim sirom in v pečici, ogreti na 180 stopinj, pecite približno 15 minut. Postrezite s popečenim toastom kot toplo predjed ali glavno jed.

Priprava: preprosta.
Peka: približno 15 minut.
Na osebo: približno 200 kcal, B: 10 g, M: 15 g, OH: 8 g.

Hitri nasveti
  • Začimbe za špinačo

Špinači se najbolje podajo muškatni orešček, poper in sol, obogatite pa jo lahko tudi z oljčnim oljem, česnom, limoninim sokom in parmezanom.

  • Sveža priprava

Kuhane špinače ne smemo dlje časa pogrevati, saj se pri tem nitrat, ki ga vsebuje, začne pretvarjati v nitrit, ta pa je zdravju škodljiv. Če odstranimo steblo in rebra listov, zmanjšamo vsebnost nitrata.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?