V primerjavi z drugimi državami je poraba rib in drugih morskih sadežev v Sloveniji zelo nizka. Letno pojemo Slovenci povprečno nekaj manj kot 3 kg rib na osebo. Za primerjavo lahko navedemo kulinarične spretneže, Francoze, ki jih pojedo 25 kg, in Japonce, ki se uvrščajo v svetovni vrh s 36 kg na osebo.
Prehranska priporočila so jasna, vendar še vedno namenimo manj kot 1 odstotek družinskega proračuna na leto za tako zvrst hrane. Pogosto se sprašujemo, zakaj so naše navade take. Je morda vzrok cena? Hitro ugotovimo, da ni tako, če samo pogledamo cene prvovrstnih mesnin.
Včasih je vzrok neznanje ali odpor do neprijetnih vonjav v kuhinji, čiščenje oziroma priprava ribe. Otresti se moramo teh predsodkov. Naš trud bo poplačan, ko se bomo usedli za mizo in si privoščili slasten obrok, bogat z beljakovinami. Na voljo imamo veliko vrst rib, mehkužcev in lupinarjev.
Izbrati moramo prava živila. Pozorni moramo biti na njihovo barvo, saj sta lepa čista barva in jasne ribje oči znak, da je živilo sveže. Prijazni prodajalci nam ribe lahko očistijo in doma bomo imeli manj dela. Pripravimo jih lahko kot samostojne jedi ali v kombinaciji z drugo hrano.
Za pokušino vam ponujamo recept za čudovito ribjo pastetko:
Ribja pastetka z zelenim poprom
Potrebujete: 2 porcijski ribi, oljčno olje, dva stroka česna, žlico balzamičnega kisa, 1 dcl belega vina, sol, beli poper v zrnju, peteršilj, 1 korenček, vejico zelene, posušen zeleni poper.
Priprava: Ribe očistimo in operemo v slani vodi. V visoko posodo nalijemo 1, 5 l vode in vanjo položimo ribe. Korenček narežemo na drobne kolobarje, peteršilj in zeleno narežemo na drobne koščke. Vodi dodamo jušno zelenjavo, sol in beli poper v zrnju. Prilijemo balzamični kis in belo vino.
Na počasnem ognju kuhamo približno 15 minut. Z veliko žlico počasi vzamemo ribe iz posode in jih odcedimo na cedilu. V preostalo tekočino zakuhamo malo riža in že imamo pripravljeno okusno ribjo juhico.
Ribe ohladimo, pozorno očistimo vse koščice, tudi najmanjše. Odstranimo ribjo kožo, pod katero se včasih skriva tudi ribja maščoba. V ponvico zlijemo približno 0, 5 dcl oljčnega olja. Na njem popražimo dva stroka česna. Ko se olje navzame česnovega okusa, ga odstranimo, da ne porjavi.
Olje še toplo počasi prilivamo na ribo in medtem mešamo, kasneje pa stepamo. Po potrebi dodamo še malo soli in mletega belega popra. Olje se mora lepo vpiti in zmes naj bo gladka. Ohladimo, okusi se bodo med seboj prepojili. Postrežemo na opečenih rezinah polnozrnatega kruha. Paštetko posujemo s poprom. Po želji kruhke prej pokapamo z zeliščnimi olji.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?