Slastno – toda kaj se skriva v njih? Časi, ko so sladoled izdelovali iz mleka, smetane ali masla, so mimo! Vedno več izdelovalcev te sestavine nadomešča s poceni palmovo ali kokosovo maščobo.
Ta trik tudi za 40 odstotkov zmanjša stroške proizvodnje, toda prodajna cena ostaja enaka! Zunaj ohoho, znotraj pa … Zelo pogosta izkušnja z živili. Predstavljamo nekaj ugotovitev prehranskih strokovnjakov Foodwatcha.
Sladoled ali krema?
Kdo bi vedel: kakovostno mlečno maščobo vsebuje le 'kremni sladoled', pod oznako 'zmrzlina' pa se lahko skriva tudi poceni rastlinska maščoba!
Na žalost drago
Actimel ima enako vsebino kot vsak navaden jogurt – je torej enako učinkovit, a je na žalost dražji!
Sladek kot med
Zott obljublja 'slastno malico' z 'veliko zdravega mleka'. Napitek je res slasten, a z manj sladkorja (v njem se skriva kar 8 kock!) bi bil še bolj zdrav.
Mastno, bolj mastno, Yogurette
Lahke kot jogurt? Na žalost ne čisto: vsebujejo več maščobe kot mlečna čokolada, jagodni granulat pa je čisti sladkor.
Sladkorna voda
Sadni sokovi naj bi bili zelo zdravi, toda takšni v tetrapaku po navadi vsebujejo tudi po 6,5 kocke sladkorja.
Lahek kot zrak
En globok vdih prinese telesu ravno toliko kisika kot steklenica napitka Active 02 – toda brez sladkorja in čisto zastonj!
Ponaredek mislijev
Na embalaži je videti kot misli. V resnici gre za tablico čokolade z moknatimi zrnci. Slastno, a ne more biti nadomestilo za zdrav obrok.
Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek