Askorbinska kislina ali vitamin C je v vodi topen vitamin, ki sodeluje v številnih presnovnih procesih telesa. Ker ga telo samo ni sposobno proizvajati, dobimo potrebno količino tega vitamina z uživanjem primerne hrane.
VITAMIN C:
- Skrbi za odporen imunski sistem, saj aktivira bele krvne celice, ki skrbijo za obrambo pred infekcijami.
- Je antioksidant in preprečuje škodljive učinke prostih radikalov, ki nastajajo kot stranski produkti pri presnovi hrane.
- Sodeluje pri proizvodnji čvrstega vezivnega tkiva – kolagena, ki je sestavni del kosti, kit, vezi in krvnih žil, pomaga pa tudi pri regeneraciji mišic.
- Je primeren za slabokrvne ljudi, saj pomaga pri lažji absorpciji železa iz zelenjave in sadja.
- Je nujno potreben za proizvodnjo karnitina, ki sodeluje pri prenosu maščobnih kislin v mitohondrije, od koder telo črpa energijo za delovanje. Pomanjkanje vitamina C najprej občutimo kot splošno utrujenost. Da bi se izognili resnejšim težavam, se držite priporočene dnevne količine vitamina, ki za ženske znaša približno 75 mg, za moške pa 90 mg, a ga telesno dejavni ljudje, kadilci in nosečnice potrebujejo še več.