Vodna kreša

21. 4. 2011
Deli

Navadna vodna kreša je rastlina iz družine križnic. Uporablja se v prehrani in kot zdravilna rastlina. Skodelica vodne kreše ima le štiri kilokalorije in je zelo bogata z vitamini A, C in K. Še več, vsebuje lutein in zeaksantin – antioksidanta, ki sta koristna za zdravje oči.

Zaradi vsebnosti številnih koristnih antioksidantov pa se lahko z rednim uživanjem te križnice zaščitimo pred nastankom raka, so pokazali izsledki študije v Ulstru. Poleg tega z njo dobimo več železa kot s špinačo ter še 15 esencialnih vitaminov in mineralov, več vitamina C kot s pomarančami in več kalcija kot z mlekom.

Juha iz vodne kreše

Sestavine za 4 osebe: 1/2 srednje velike čebule, 2 žlički oljčnega olja, šopek vodne kreše, 300 ml vode, jušni koncentrat, ščepec soli

Čebulo prepražite na olju, da postekleni. Vodno krešo dobro operite in grobo narežite. Skupaj z vodo in praženo čebulo jo denite v mešalnik in zmeljite. Vse skupaj zlijte v kozico in dodajte jušni koncentrat. Zavrite in počasi kuhajte 8 do 10 minut. Po okusu začinite in postrezite toplo ali hladno.

Priprava približno 15 minut, kuhanje 20 minut. Na osebo 170 kcal, B: 9 g, M: 11 g, OH: 8 g

Nasvet: Vodno krešo lahko gojite kar v lončku na okenski polici. Uporabljajte sveže liste, ki jih sproti režete. Kreša je zelo nežna in ima izrazit pikanten okus. Dodajate jo lahko k solatam, juham in drugim jedem namesto peteršilja in drobnjaka.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?