Vitamin E je topen v maščobi in je pomemben za tvorbo rdečih krvnih telesc, uravnava pa tudi delovanje živcev in je pomemben antioksidant. Preprečuje arteriosklerozo in bolezni srca, znižuje povišan krvni tlak, krepi imunski sistem, ščiti pljuča pred škodljivimi vplivi okolja.
Ublaži lahko simptome menopavze in zmanjšuje možnosti za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen. Finski raziskovalci so ugotovili, da imajo kadilci, ki uživajo hrano, bogato z vitaminom E, 20 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za pljučnim rakom.
Največ vitamina E je v rjavem rižu, solati, zelju, kiviju, jajcih, oreščkih, stročnicah, avokadu, olivah, korenju, papaji, semenih, soji, v sirih (predvsem v parmezanu), špinači, paradižniku, rastlinskih oljih, ovseni in pšenični moki, koruzi in kalčkih.
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić