Začimbe so že od nekdaj pomemben, celo nepogrešljiv del kuhanja. Obstaja nešteto vrst začimb, toda vsaka je dobra za nekaj drugega. Poglejmo tiste, ki se pojavijo v naših receptih.
Kaj pravite na nekaj sladkega?
Ena od najstarejših začimb je cimet. Uporablja se v jedeh kitajske in indijske kuhinje in seveda v sladkih jedeh. Vse, kar sladimo s sladkorjem, lahko začinimo še s cimetom – deserte, kompote, pireje, pudinge, zavitke, kuhano vino, punč itd. Zanimiv okus boste dobili tudi z malce cimeta v kavi.
Koncert arom
Zvezdnati janež je dober za pečeno perutnino, dušeno ribo, ostrige in v rjavih juhah. Zanimiv okus dobijo z njim začinjene buče ali por.
Timijan, njegovi ostri podtoni izboljšajo okus pečene ribe. Pogosto se uporablja tudi v omakah in v pečeni zelenjavi ter tudi za začinjanje masla, različnih pomak, polivk in majoneze.
Vanilja se v prvi vrsti uporablja v sladkih jedeh, čokoladi, kavi, sladicah, kompotih in v sadnih solatah. Je tudi sestavina alkoholnih in brezalkoholnih napitkov.
Kardamom poudari tako sladek kot tudi pikanten okus. Uporablja se v sladicah, pecivu, pudingu in sladoledu. Z zdrobljenim kardamomom lahko začinite riž, dušene in kuhane jedi, dobro pa se poda v številne sadne solate.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?