Zakaj bi morali mandlje vedno čez noč namakati v vodi (in vodi dodati tudi malce soli)

30. 10. 2022
Deli
Zakaj bi morali mandlje vedno čez noč namakati v vodi (in vodi dodati tudi malce soli) (foto: Profimedia)
Profimedia

Oreščki so prava zakladnica energije. So bogastvo vitaminov in mineralov v malem ter dragocenih zdravih maščob. Predvsem pa so zelo slastni!

Toda preden si jih privoščite, jih čez noč pustite namočene v vodi. 
V nadaljevanju razkrivamo, zakaj …
Profimedia
Pravzaprav obstaja več razlogov, zakaj je namakanje oreščkov in tudi semen dobro – od okusa do povečane hranilne vrednosti. 

Namočeni mandlji so veliko okusnejši od suhih, kar boste opazili že po 20 minutah namakanja. 

Glavni razlog pa je: tako se zmanjša količina taninov (čreslovin) in kislin v lupini oreščkov, ki lahko zmanjšajo absorpcijo nekaterih hranil. Posebej občutljivi posamezniki se lahko zaradi vnosa večjih količin taninov (ki se med drugim nahajajo tudi v čaju) celo srečajo s črevesnimi težavami. 

Iz mokrih mandljev bo telo bolje absorbiralo vsa hranila, poveča se delovanje encimov in izboljša prebavljivost.

Poleg tega oreščki in semena, ko se namakajo, začnejo kaliti, kar znantno poveča njihov profil hranil. 

Kako pripraviti mandlje? 

Mandlje lahko namočite za 20 minut ali nekaj ur, a najboljše je 24-urno namakanje. 

Približno 250 g mandljev stresite v steklen kozarec s pokrovom in prelijte s toplo vodo. Po 12 urah vodo zamenjajte in jih pustite namakati še 12 ur. Kozarec lahko shranite v hladilniku. Namig: nekateri po menjavi vode dodajo še eno do dve žlički soli. 

PREVERITE ŠE: Od te starosti naprej ste prestari za dolge lase