Odgovor je presenetil mnoge.
Zagotovo ste že dobili jed v restavraciji, na vrhu pa vas je čakal košček peteršilja. Morda ste ob tem pomislili, da je funkcija peteršilja to, da obroku zagotovi dodatno aromo, a pravi razlog tiči drugje.
Peteršilj sicer res lahko izboljša okus jedi, vendar ga v tem primeru običajno nasekljamo in potresemo po jedi. Cel košček peteršilja pa je ponavadi na vrhu jedi zaradi dveh razlogov.
Osvežitev po jedi
Že v času starih Rimljanov so po jedi grizljali peteršilj, s čimer so preprečili neprijeten zadah. Peteršilj vsebuje visoko koncentracijo klorofila, ki uničuje bakterije v ustih - te se v ustih pričnejo množiti in razvijati po jedi, in ravno to je neposreden vzrok za slab zadah. Peteršilj je še posebej dobro žvečiti po jedeh, ki vsebujejo česen ali čebulo.
Mnogi so prepričani, da je tudi zaradi tega danes peteršilj na vrhu jedi; privoščite si ga na koncu jedi in opazujte, ali vam to pomaga ublažiti zadah. Poleg peteršilja lahko pomagajo tudi sveža meta, bazilika in rožmarin.
Posnemanje mesarjev
Drugi razlog za peteršilj na vrhu jedi je dekoracija, ki naj bi izhajala od mesarjev - v starih časih so na sveže ali pečeno meso polagali peteršilj, da bi bila hrana privlačnejša za kupce.
Kasneje so početje pričele posnemati restavracije. Do leta 1915 je bil peteršilj na krožniku skoraj vsake restavracije. Nekatere goste je včasih motilo, ker so menili, da so dobili peteršilj, ki je bil prej na krožniku nekoga drugega. Mnoge restavracije so to vztrajno zanikale in tudi dokazale, da tega ne počnejo.
Številne restavracije peteršilj uporabljajo še danes. Ne glede na to, zakaj je na krožniku, ga lahko zaužijete, saj ima kar nekaj prednosti:
- Ima antioksidativne lastnosti;
- Pomaga pri mladostnem videzu kože;
- Pripomore k hujšanju oziroma topljenju odvečne maščobe;
- Pripomore k pravilnemu delovanju ledvic;
- Vsebuje veliko vitamina C;
- Krepi imunski sistem.
Naslednjič, ko v restavraciji dobite jed s peteršiljem, ga brez slabe vesti zaužijte, uživajte v okusu in občutite blagodejne učinke te koristne rastline.
Vir: vecernji.hr
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?