Pehtran je zelišče, ki lahko s svojim izrazitim okusom oplemeniti marsikatero jed.
Sestavine:
- 2,5 skodelice moke, tip 500
- 2 zvrhani žlici nastrgane temne čokolade
- 1 čajna žlička soli
- 1,5 skodelice kristalnega sladkorja
- 1,5 skodelice olivnega olja
- 2 jajci
- 1 žlica vaniljeve arome
- 1 skodelica kefirja
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 2 žlici alkoholnega kisa
- en šopek in pol svežega pehtrana
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 2 tubi rdeče barve v gelu (po 5 g), lahko tudi
- barvo v prahu (2 žlici)
- 350 g kisle smetane
Priprava:
V posodo ubijemo jajci, dodamo kristalni sladkor in na najvišji hitrosti z električnim mešalnikom stepamo toliko časa (6 minut), da dobimo kremasto zmes. Jajčni zmesi dodamo vaniljevo aromo, nastrgano čokolado, sol, jedilno rdečo barvo, kefir, alkoholni kis in olivno olje. Z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti dobro premešamo.
V PVC-posodo stresemo moko. Dodamo sodo bikarbono, pecilni prašek in grobo zrezan sveži pehtran, ki smo mu odstranili stebelca (nekaj vejic pustimo za dekoracijo). Sestavine premešamo. Mešanico iz moke postopoma vmešavamo v 'mokri del' biskvita.
V odprtine pekača za mafine položimo papirnate skodelice za peko. Skodelice do dveh tretjin napolnimo z biskvitno zmesjo. Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 °C za 23 minut.
Pečene žametne tortice pustimo v pekaču, da se ohladijo. Pred serviranjem na vrh vsake tortice položimo eno čajno žličko kisle smetane in list pehtrana.
Nasvet:
Če želite dobiti lepo rdečo barvo biskvita, priporočamo, da uporabite jedilno barvo v prahu. Pred uporabo barvni prah raztopite v nekaj žlicah hladne vode.
Recept je prispeval Blaž – avtor bloga Blaž kuha
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem