Zamrznjena jogurtna torta - desert, ki ga ne morete zavrniti

12. 9. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Zamrznjena jogurtna torta - desert, ki ga ne morete zavrniti

Nobene moke, le nekaj piškotov, jogurt, orehi in temna čokolada. Korak za korakom.

Korak za korakom 

Za 10 kosov potrebujete:

Za piškotno mešanico:

  • 250 g kakavovih piškotov (najbolje z lešniki ali s kokosom)
  • 60 g masla

Za čokolado:

  • 200 g temne čokolade
  • 200 ml rdečega vina

Za orehovo mešanico:

  • 120 g trstnega sladkorja
  • 50 ml vode/50 g orehov
  • 50 ml smetane
  • 1 žlico medu

Za jogurtno mešanico:

  • 300 ml smetane
  • 500 g navadnega jogurta
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
Priprava:

1. Piškote zdrobite z valjarjem, jih stresite v skledo in dobro pregnetite z zmehčanim maslom.

2. Čokolado (170 g) nalomite na koščke, stresite v posodo in prilijte vino. Stopite jo z mešanjem, pustite lahno vreti 1 do 2 minuti in nato posodo odstavite. Namig: Morda se čudite, da čokolado topimo v vinu, in ne v maslu. Alkohol med vrenjem izpari, lepo razvit pridih pa ostane.

3. Trstni sladkor kuhajte v vodi toliko časa, da se začnejo ustvarjati nitke in dobite rahlo zgoščen sirup. Primešajte mu orehe, smetano in med. Mešanico zavrite in posodo odstavite.

4. Smetano čvrsto stepite. Jogurt zmešajte z obema vrstama sladkorja in previdno dodajte še stepeno smetano. Kremi primešajte preostale čokoladne ostružke (namesto čokolade lahko uporabite tudi sesekljane oreščke ali sadje).

5. Tortni model s snemljivim dnom obložite s papirjem za peko. Prekrijte ga s tretjino piškotne mešanice in ga z žlico dobro zatisnite ob dno. Po piškotih porazdelite približno četrtino čokolade in tretjino orehove mešanice. Nanjo zlijte polovico jogurtne mešanice in potresite z drugo tretjino piškotne mešanice. Sledi četrtina čokolade in nova tretjina orehov in nato spet jogurtna mešanica. Na koncu torto potresite s preostalimi piškoti, čokolado in orehi. Postavite jo v zamrzovalnik.

6. Pred serviranjem desert vzemite iz zamrzovalnika, previdno odstranite obod in torto prenesite na pladenj. Počakajte približno 5 do 15 minut (odvisno od temperature okolice), da se malce odtaja, nato pa jo zrežite na kose z nožem, potopljenim v mlačno vodo.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut + hlajenje
Na kos približno 570 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 37 g, ogljikovi hidrati: 52 g

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?