Narezana zelenjava v zamrzovalniku prihrani čas pri vsakodnevnem nakupovanju in kuhanju. Tudi pecivo bo hitreje pripravljeno, če boste uporabili že pripravljeno zamrznjeno testo in sadje.
Sadje in jagodičje
Zreli sadeži, naloženi v vrečki, bi se zmečkali, zato jih najprej razporedite po pladnju in nato zamrznite le toliko, da postanejo trdi. Na koncu jih preložite v vrečke, iztisnite zrak in shranite v zamrzovalniku.
Obstojnost: od 10 do 12 mesecev.
Zelenjava
Po potrebi jo olupite in zrežite na koščke, Pred zamrzovanjem jo na kratko blanširajte v vreli vodi in nato takoj ohladite tako, da jo prelijte z ledeno mrzlo vodo. Tako boste ohranili barvo in večino vitaminov in mineralov. Zelenjavo čim prej zamrznite v manjših plastičnih posodah ali vrečkah.
Obstojnost: od 7 do 11 mesecev.
Nasvet
- Blanširan paradižnik olupite in zmeljite v pire. Paradižnikovo kašo nalijte v modelčke za ledene kocke in jo po potrebi dodajte juham in omakam.
- Brokoli, fižol in drugo zelenjavo blanširajte v manjših količinah in takoj ohladite v ledeno mrzli vodi. Dobro odcejeno naložite v plastične posode za zamrzovanje in dobro zaprite.
Sir in mleko
Trd sir, sir za rezanje in trajno mleko lahko brez pomislekov zamrznete za od dva do štiri mesece. Mehki sir ni primeren za zamrzovanje, saj postane po odtajanju brozgast. Enako velja za smetano in jogurt, ki odtaljena postaneta kosmičasta.
Meso in salame
Mleto meso zamrzujte le sveže in v majhnih porcijah. Pri salamah med posameznimi rezinami namestite folijo, da se ne zlepijo med seboj. Meso odtajajte počasi. Obstojnost: od 2 do 6 mesecev, pusto meso pa še nekoliko dlje.
Kruh in žemljice
Če jih zamrznete sveže, bodo hrustljavi tudi po odtajanju. Zamrznete lahko tudi zrezan kruh.
Obstojnost: 3 mesece.
Pripravljeno testo
Krhko testo razvaljajte, obložite s pergamentnim papirjem in zamrznite. Umešano testo lahko zamrznete v manjših količinah: razdelite ga po modelčkih za mafine, zamrznite in nato preložite v vrečko.
Namesto instant juhe
Skuhajte močno zelenjavno ali mesno juho in jo ohladite. Nalijte jo v modelčke za ledene kocke in zamrznite. Tako imate jušno osnovo vedno pri roki, saj ledeno jušno kocko enostavno raztopite v vroči jedi. Za večje količine juho nalijte v plastično posodo.
Zelišča
Tudi zelišča lahko zamrznete. Lističe položite v modelčke za ledene kocke, zalijte z vodo in zamrznite.
Ne zamrzujte
Živila, ki vsebujejo veliko vode, kot so na primer kumare in grozdje, po odtajanju padejo skupaj in zato niso primerna za globoko zamrzovanje.
Iz Lise
Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja