Zanimivi prigrizki: Vafljev sendvič in ruski syrniki

1. 10. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Zanimivi prigrizki: Vafljev sendvič in ruski syrniki (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Ko vam običajen sendvič ali palačinke ne teknejo, si pripravite ruske syrnike ali bogat sendvič iz vafljev.

Vafljev sendvič brez glutena

Vafljev sendvič brez glutena
Osebni arhiv

Sestavine za vaflje:

  • pol kozarčka čičerkine moke
  • pol kozarčka pirine moke
  • eno jajce
  • žlička pecilnega praška 
  • ščepec soli

Nadev:

  • skuta
  • črna redkev
  • bučno olje
  • sol
  • poper
  • gobice 
  • pršut

Priprava:

V mešanico čičerkine in pirine moke dodamo eno jajce, žličko pecilnega praška in ščepec soli. Premešamo in spečemo v vaflomatu. Vaflje nadevamo s skuto, v katero primešamo naribano črno redkev ter bučno olje, poper in sol. Sendvič obogatimo še z na maslu popečenimi gobicami in kraškim pršutom.

Ruski syrniki s flambiranimi borovnicami

Ruski syrniki s flambiranimi borovnicami
Osebni arhiv

Sestavine za syrnike:

  • 250 g skute
  • 1 jajce
  • 1 žlička sladkorja
  • sol
  • 1 zvrhana žlica moke
  • limonina lupinica

Borovničeva omaka:

  • borovnice
  • maslo
  • timijan
  • rum
  • sladkor v prahu
Aretirali lažno zobozdravnico: pacientom luske lepila kar s superlepilom

Priprava:

Skuto zmešamo z enim jajcem, žličko sladkorja in ščepcem soli, zvrhano žlico moke in limonino lupinico. Testo naj ne bo preveč tekoče.

V ponvi segrejemo olje/maslo in nanj dodamo za zvrhano žlico testa. To se bo malo razlezlo in se oblikovalo v polpetke. Pečemo jih na rahlem ognju, da se strdijo in dobijo zlato skorjico. K syrnikom se poda slana omaka, lahko pa jo pripravite iz borovnic. Borovnice in timijan na maslu na hitro prepražimo, zalijemo z rumom in flambiramo. Postrežemo s syrniki in potresemo s sladkorjem v prahu. Poleg se poda črni, ruski čaj.

Recepta je prispevala Sabina Penšek – avtorica kulinaričnega bloga Tolsta nutrija. Sabina izredno rada potuje, njena potovanja oblikuje lokalna kulinarika, se pa tudi profesionalno ukvarja s stiliranjem hrane – reference si lahko ogledate na sabinapensek.com.