Ko vam običajen sendvič ali palačinke ne teknejo, si pripravite ruske syrnike ali bogat sendvič iz vafljev.
Vafljev sendvič brez glutena
Sestavine za vaflje:
- pol kozarčka čičerkine moke
- pol kozarčka pirine moke
- eno jajce
- žlička pecilnega praška
- ščepec soli
Nadev:
- skuta
- črna redkev
- bučno olje
- sol
- poper
- gobice
- pršut
Priprava:
V mešanico čičerkine in pirine moke dodamo eno jajce, žličko pecilnega praška in ščepec soli. Premešamo in spečemo v vaflomatu. Vaflje nadevamo s skuto, v katero primešamo naribano črno redkev ter bučno olje, poper in sol. Sendvič obogatimo še z na maslu popečenimi gobicami in kraškim pršutom.
Ruski syrniki s flambiranimi borovnicami
Sestavine za syrnike:
- 250 g skute
- 1 jajce
- 1 žlička sladkorja
- sol
- 1 zvrhana žlica moke
- limonina lupinica
Borovničeva omaka:
- borovnice
- maslo
- timijan
- rum
- sladkor v prahu
Priprava:
Skuto zmešamo z enim jajcem, žličko sladkorja in ščepcem soli, zvrhano žlico moke in limonino lupinico. Testo naj ne bo preveč tekoče.
V ponvi segrejemo olje/maslo in nanj dodamo za zvrhano žlico testa. To se bo malo razlezlo in se oblikovalo v polpetke. Pečemo jih na rahlem ognju, da se strdijo in dobijo zlato skorjico. K syrnikom se poda slana omaka, lahko pa jo pripravite iz borovnic. Borovnice in timijan na maslu na hitro prepražimo, zalijemo z rumom in flambiramo. Postrežemo s syrniki in potresemo s sladkorjem v prahu. Poleg se poda črni, ruski čaj.
Recepta je prispevala Sabina Penšek – avtorica kulinaričnega bloga Tolsta nutrija. Sabina izredno rada potuje, njena potovanja oblikuje lokalna kulinarika, se pa tudi profesionalno ukvarja s stiliranjem hrane – reference si lahko ogledate na sabinapensek.com.
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija