Voda škropi vse naokoli, lupina ponavadi poči in jajce je nemogoče olupiti. Ko si boste naslednjič pripravljali trdo ali mehko kuhano jajce, ga ne skuhajte v vodi. Razkrivamo metodo, ki deluje veliko bolje.
Ko boste naslednjič pripravljali trdo ali mehko kuhana jajca, zato dajte priložnost naslednji tehniki …
Jajca skuhajte nad soparo
Vse, kar potrebujete, je lonec, ki ima vložek za kuhanje nad soparo. Vsaj tako bo priprava najlažja. In seveda malo vode. V lonec nato vlijte malo vode – ne sme se dotikati vložka –, jajca razporedite po vložku in vodo zavrite.
Ultra vroča vodna sopara bo jajce segrela na enak način kot vrela voda ali vroča ponev. Edina razlika je v tem, da je kuhanje nad soparo nežnejše – beljak bo tako bolj nežen in rumenjak bolj kremast.
Tako gre
Trdo kuhana jajca: nad soparo jih kuhajte 10 do 12 minut, svetuje Chirs Morocco, direktor testene kuhinje pri Bon Appétit. Tako kuhana so fantastična za pripravo solate. Ali pa jih le preprosto posolite, poprajte, dodajte ščep mlete paprike in si jih privoščite.
Mehko kuhana jajca – popolno kuhan beljak in še rahlo tekoč rumenjak: jajca kuhajte približno 6 minut in pol, nato jih nemudoma ohladite v ledeni kopeli oz. pod hladno vodo.
Resnica o hlajenju jajc pod hladno vodo
V nasprotju s splošnim prepričanjem, hlajenje jajc pod hladno vodo takoj po kuhanju NE pomaga pri lupljenju. Na to vpliva starost jajca. Sveža jajca se na splošno težje lupijo. Lahko pa hladna kopel ustavi kuhanje rumenjaka.
Kako veste, ali je jajce sveže? Preprosto ga potopite v posodo z vodo. Če bo priplavalo na površje, ni več dobro.
Vir: How to Steam Eggs, www.bonappetit.com
Preberite:
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić