Je hrana, ki prinaša zdravje in je hrana, ki povzroča bolezni.
Bolezen je naš najboljši prijatelj, ki nam pove grenko resnico. Vendar vzroka in rešitve ne bomo našli izven nas. Na pravo moč nad svojim zdravjem in dobrim počutjem bomo naleteli, če si bomo dovolili pogledati bolezen v vlogi našega asistenta, najboljšega prijatelja in ko bomo za vzroke pogledali znotraj nas.
Nikoli ni prepozno
... vendar prej ko pričnemo, večja je sprememba, ki jo lahko pričakujemo.
Številne bolezni in zdravstvene tegobe sodobnega človeka, med njimi diabetes, visok krvni pritisk, revmatizem, glavobol in migrene, astma, alergije in depresija, če jih naštejemo le nekaj, so po mnenju avtorja svetovne uspešnice Zdrava hrana Ayhana Eyikana ne le obvladljive, temveč tudi ozdravljive.
Ayhan Eyikan po izobrazbi ni zdravnik, zato bralca že v samem začetku opozori, da njegova knjiga Zdrava hrana ni zdravstvena knjiga. Prav tako boste v njegovi knjigi zaman iskali kakršnekoli recepte. Avtor je prepričan, da se gre najprej predvsem poučiti o osnovnih načelih zdrave hrane, potem pa naj si hrano vsak pripravi kar po lastnem okusu.
Vse v knjigi opisane ideje pa je najprej preizkusil sam. V študij zdrave prehrane ga je pognalo soočanje z lastno boleznijo. Pri svojih 67. letih je namreč po mnogo neuspešnih zdravljenjih skoraj umrl, zato se je zadnjih 14 let posvetil raziskovanju nutricionistike in zdravih det. Na lastni koži je preizkusil preko 80 različnih knjig o zdravi hrani, odkril preprost odgovor, kaj je zdravo in kaj ne ter kako se odločati, kaj jesti kdaj in tako postopoma ozdravel. S spremembo prehrane in postenjem je pozdravil neozdravljive bolezni, tudi bolečino ob smrti hčere. Danes jih ima Ayhan že 81 let, a je čil in zdrav kot še nikoli pred tem.
"Vsakokrat, ko odprem hladilnik, v njem vidim barvitost," piše Ayhan. "Za zajtrk jem samo zrelo sadje. Za kosilo in večerjo imam velike solate, sestavljene iz kumar, solate, paradižnika, surovega zelja, avokada, kivija, cvetače, gob, šalotke, tolščaka in temno zelenih listov, kot so pesini listi. Na vrhu tega je rahlo poparjena zelenjava in stročnice. Dodam pet do deset oliv, limonin sok in le nekaj sadja in oreškov. Živalske izdelke, kot je meso in mlečni porizvodi, zaužijem le, kadar sem v gosteh ali večerjam z gosti. Tudi takrat skušam jesti bolj skopo. Teh navad se mi ni bilo lahko navzeti. Da sem vzpostavil rutino te diete, sem potreboval od dve do tri leta. Moram priznati, da sem imel med tem težke čase s svojo ženo, ki je bila nepopustljivo naravnana proti. Po drugi strani pa me veseli, da vidim postopne spremembe v njenem pogledu, saj bi rad videl, da moj življenjski partner svojih zadnjih 50 let pije iz vrelca zdravja, tako da bi bila na tej poti srečna skupaj."
V Ayhanovi dieti dejansko ni hrane, ki bi bila popolnoma nedovoljena. Prepovedi so upravičene le za obdobja, ko imamo zdravstvene težave, sicer pa naj po njegovem mnenju velja uravnoteženost. Njegovo preprosto pravilo se namreč glasi: 'Če po svoji dieti nimate nobenih zdravstvenih teža, potem je razmerje pravšnje. Če imate zdravstveno težavo, potem ni pravo.'
Ta knjiga je lahko vaš prvi korak na področju celostnega razumevanja zdrave prehrane. Je osnova, na kateri lahko pozneje zgradite globlje razumevanje implikacij naravne prehrane in postenja.
Knjiga je izšla pri založbi Cangura.
Podarjamo 3 knjige!
Izžrebali bomo v petek, 3. aprila 2015!
Do takrat pa imate čas, da nam na nagrade.aktivni@adriamedia.si pošljete svoje podatke (ime, priimek, točen naslov). In ne pozabite pripisati: Za knjigo Zdrava hrana.
Nagradna igra je zaključena!
Nagrajenke so:
- Ines iz Ljubljane
- Barbara iz Postojne in
- Telopea iz Gorišnice
Čestitke!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?