3 superživila, ki jih zagotovo še niste poskusili

3 superživila, ki jih zagotovo še niste poskusili (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 4. 2016

Na seznam superživil se pravzaprav uvrščajo čisto običajna živila, ki se na naših krožnikih sploh na znajdejo tako redko. Med superživila uvrščamo tudi jagodičje, navadno koprivo in šitake. No, danes predstavljamo 3, ki jih večina še ni imela priložnosti okusiti.

Jeruzalemska artičoka

Jeruzalemska artičokaPravzaprav ni artičoka, ampak sorodnica sončnice, ki pod zemljo skriva številne podolgovate nagrbančene gomolje, na videz podobne ingverjevi korenini, po okusu pa bolj krompirju. Pravijo ji tudi gomoljasta sončnica, topinambur, svinjska repa, ameriški krompir ...

Jeruzalemska artičoka vsebuje vlaknine, beljakovine, vitamine A, C, E in je bogat vir mineralov - 100 g gomolja vsebuje 3,4 mg železa, 14 mg kalcija, 17 mg magnezija in kar 429 mg kalija.

Vsebuje tudi tiamin (vitamin B1), ki je pomemben za delovanje mišic, centralnega živčnega sistema, za presnovo ogljikovih hidratov in prebavo.

Jeruzalemsko artičoko lahko pripravite kot krompir: praženo, kuhano, pečeno, dušeno.

Črni česen

Črni česenVzemite strok česna, ga tri tedne fermentirajte pri visoki temperaturi, nato en teden pustite 'počivati' in dobili boste črni česen. Pridelava črnega česna torej zahteva precejšnjo mero vztrajnosti, če pa te nimate, lahko česen tudi kupite.

Zakaj ga je vredno poskusiti? Vsebuje dvakrat toliko antioksidantov kot njegova svetla različica, po okusu pa je slajši (morda nekolik spominja na melaso) in ne pušča neprijetnega vonja.

Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov je še posebej dobrodošel v sezoni gripe in prehladov, saj krepi imunski sistem.

Uporabite ga lahko v kateremkoli receptu, kjer navadno uporabljate svetlo različico česna.

Adzuki fižol

Adzuki fižolTisti, ki ste obiskali japonsko restavracijo in poskusili sladoled iz rdečega fižola, ste jedli adzuki fižol. Ali azuki fižol, kot mu tudi pravijo.

Fižol lahko prepoznate po značilni rdečerjavi barvi in zelo močnemu sladkastemu oreškastemu okusu.

Značilen je za Japonsko kuhinjo, nutricionisti pa ga obožujejo zaradi istega razloga kot vse druge sorte fižola: zaradi proteinov. In vlaknin.

Fižol vsebuje tudi veliko vitamina A, kalcija, magnezija in kalija.

Druge pozitivne lastnosti adzuki fižola: vsebuje manj kalorij in je lažje prebavljiv. In krepi delovanje mehurja in ledvic.

Kuhan se odlično poda solatam, vegetarijanskim burgerjem, slastni pa so tudi namazi.

Vir:

Hranilne vrednosti posameznih živil: nutritiondata.self.com

Značke: superživila