S pomladjo prihajajo odlična živila, ki nam pomagajo, da svoje zdravje in odpornost ponovno spravimo v odlično formo.
Jagode
Jagode so sicer v trgovinah praktično vse leto, a tiste prave, dišeče in rdeče rastejo od aprila do junija. Ti sladki, sočni sadeži so polni dobrih stvari, saj vsebujejo železo, natrij, kalcij, kalij in fosfor ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo nizko energijsko vrednost (46 kcal/100 g) in so tudi vir vlaknin.
Raziskave so pokazale pozitivne učinke jagod pri dieti z omejenim vnosom maščob, saj naj bi sadež povečal delovanje hormona-adiponektina, ki ga izločajo maščobne celice. Hormon spodbuja presnovo, hkrati pa zavira tek in tudi nadzoruje količino krvnega sladkorja predvsem po obrokih, bogatih z ogljikovimi hidrati.
Grah
Grah je tudi zelenjava, ki je na voljo vse leto, a najboljši je prav v pomladnih mesecih. Mladi grah je sladek in sočen, skoraj ni boljše priloge. Je kakovostna stročnica, ki jo navadno uživamo takrat, ko še ni popolnoma zrela. Takšen grah vsebuje količinsko manj beljakovin in več vitamina C kot druge stročnice.
Zelen še ne popolnoma zrel grah vsebuje 5 do 8 % beljakovin, 0,5 % maščob, 10 do 15 % ogljikovih hidratov. Grah je bogat vir tiamina (vitamina B1), dober vir vitamina C, folne kisline in fosforja.
Rabarbara
Rabarbara s svojimi dobrodejnimi lastnostmi že dolgo velja za zakladnico zdravja, saj je bogata z antioksidanti in antrakinoni, ki zavirajo celo rakava obolenja. Rabarbara odlično deluje na presnovo, je učinkovito odvajalo, ki hkrati preprečuje diarejo! Močnejši čaj iz zdrobljene korenine menda odvaja, šibkejši pa zapira, povedo izkušeni. Tehnično je rabarbara sicer zelenjava, a se večkrat uporablja kot sadje v pitah in kompotih.
Šparglji
Špargljem rečejo tudi hrana kraljev, saj je bil francoski kralj Louis XIV njihov velik oboževalec. Zaradi svoje sestave so lahko prebavljivi in so zelo nizko kalorična vrtnina, zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet.
H kakovostni sestavi pripomorejo tudi minerali (dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, natrij, cink, mangan, železo) in vitamini B-kompleksa (B2, B6, holin in folna kislina), vitamin C, provitamin A, v sledovih pa še vitamina E in K.
Šparglji vsebujejo zelo malo maščob in so zelo primerni kot dietna prehrana ljudi s povišanim deležem maščob v krvi. Zaradi nizke vsebnosti natrija in vsebnosti rutina, ki je naravni flavonoid in antioksidant ter krepi stene krvnih žil in kapilar, pa so šparglji priporočljivi tudi za ljudi s povišanim krvnim tlakom.
Redkvice
Redkvica je popoln izbruh arome in barv ima malo kalorij in je odlična v solatah. Rdeča redkvica je bogata s folno kislino, vitaminom C in antociani. Ta hranila imajo velik pomen in so učinkovita v boju proti raku.
Za rdečo redkvico pravijo, da je učinkovita predvsem pri naslednjih vrstah raka: ustni rak, rak na debelem črevesju, rakasto obolenje na ledvicah in želodcu. Izberite redkvice, ki so bolj temne barve, te skrivajo v sebi kup zdravih snovi. Še namig – surove rdeče redkvice se lahko uporablja kot blagodejno sredstvo za osvežitev in nego obraza.