7 zdravih živil, ki si jih lahko pripravite vnaprej

17. 8. 2014
Deli
7 zdravih živil, ki si jih lahko pripravite vnaprej (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Če se pogosto znajdete v situaciji, ki od vas zahteva presneto trdno voljo – da se ne bi mimogrede že sedmič ustavili pri kavnem avtomatu, ali še huje, pri tistem, s sladkarijami, namreč, – priporočamo, da razmislite o tej rešitvi.

Vsako nedeljo si vzemite pol ure in si nekatera živila pripravite vnaprej. Tako boste čez teden brez težav sledili zdravim navadam in hkrati prihranili tudi na času.

7 zdravih živil, ki si jih lahko pripravite vnaprej

1. Kvinoja

Tako preprosto je, da bi lahko naredili še v spanju. Dve skodelici kvinoje prelijte s štirimi skodelicami vode in zavrite. Nato temperaturo zmanjšajte in pustite vreti od 7 do 10 minut. Počakajte, da se ohladi in posodo postavite v hladilnik.

Kvinojo lahko vsak dan uporabite na drugačen način: z mandljevim mlekom in sesekljanimi orehi za zajtrk, v solati za kosilo, ali v zelenjavni juhi za večerjo.

2. Ledeni čaj

V hladilniku naj bo vedno nekaj prostora tudi za vrč doma pripravljenega ledenega čaja z limono in meto. Včasih se bo zgodilo, da boste mislili, da ste lačni, ko boste odprli hladilnih in zagledali osvežujoč poletni napitek, pa boste ugotovili, da je pravzaprav ta tisto, kar tisti trenutek potrebujete.

3. Trdo kuhana jajca

Če ste se že naveličali jabolka za malico, poskusite s trdo kuhanim jajcem in na tanke koščke narezanim korenjem. Priprava je tako preprosta, poleg tega lahko enega ali dva zapakirate še za v službo.

4. Oves

1/4 skodelice ovsa čez noč namakajte v mandljevem mleku. Še najbolje kar v hladilniku. Zjutraj ovsu dodajte koščke banane, žlico chia semen in ščepec cimeta.

Pripravite si lahko 3 ali 4 takšne skodelice, tako boste imeli vsak dan poskrbljeno za zajtrk ali malico. Za raznolikost poskrbite tako, da ovsu vsak dan primešate drugo sadje, izberete druga semena.

Vlaknine in beljakovine bodo poskrbele za dan, poln energije. Pa še dobro se boste počutili, ker boste dan začeli z nepredelanimi živili.

5. Sveža zelenjava

Očistite in narežite korenje, zeleno, papriko, dodajte nekaj majhnih češnjevih paradižnikov ... in svežo zelenjavo hranite v posodi v hladilniku. Nekaj si jo zapakirajte za v službo. Zraven ne pozabite vzeti humus ali doma pripravljen gvakamole. Prigrizek si lahko privoščite tudi takoj po koncu službe, tako boste lažje zdržali do večerje in med pripravljanjem te ne boste posegali po neumnostih.

6. Pečena zelenjava

Pripravite brstični ohrovt, brokoli, cvetačo, bučke in vso drugo zelenjavo, ki vam pade na pamet, malo pokapajte z olivnim oljem, začinite s svežimi zelišči in pecite v pečici dokler ni lepo zlato rumena.

Zelenjavo lahko uporabite za pripravo zelenjavne omlete ali pa za okusne večerje. Omlete si lahko pripravite nekoliko več – odličen popoldanski prigrizek.

7. Solata

Zelena solata je tako dolgočasna, kajne? Potem si solato pripravite brez zelene solate. Narežite zeleno, korenje, zeleno in rdečo papriko, dodajte čičeriko, fižol, koruzo, feto ali kozice.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"