Četudi nimate alergije na gluten, je priporočljivo v jedilnik vključiti polnovredna žita. Poleg tega, da popestrijo vaš jedilnik, so odlično obnesejo v boju proti srčnim boleznim. Za polento ste gotovo že slišali ... ampak, ali poznate vse od naštetih?
Quelcy Kogel, avtorica knjige The Gluten-Free Grains Cookbook, je pripravila preprosta navodila, kako pripraviti okusne žitarice. Naj se pojedina začne!
1. Amarant
Za 2 in pol skodelice: Zavrite 3 skodelice vode, dodajte eno skodelico amaranta. Pokrijte, zmanjšajte ogenj in kuhajte dokler ne popije vse vode (okrog 20 minut). Na koncu premešajte z vilico.
2. Rjavi polnozrnati riž
Za štiri skodelice: Na vsako skodelico riža dodajte 2 skodelici vode. Vodo zavrite in nato zmanjšajte ogenj. Pokrijte in kuhajte od 40 do 45 minut.
3. Ajda
Za dve in pol skodelici: zmešajte 1 skodelico ajde z dvema skodelicama vode in zavrite. Pokrijte in pustite, da 10 minut počasi vre. Nato odcedite odvečno vodo. Če jo boste uporabili v solati, jo prelijte s hladno vodo in dobro osušite.
Poglejte si še recept za ajdovo kašo z gobami
4. Koruzni zdrob / polenta
Za dve in pol skodelici: zavrite 3 skodelice vode in pol žličke soli. Dodajte eno skodelico polente in zmanjšajte ogenj. Počasi jo kuhajte kakih 5 minut in vmes občasno premešajte. Ugasnite ogenj, pokrijte in pustite stati nekaj minut.
5. Proso
Za dve in pol skodelici: zavrite 2 skodelici vode (3, če želite bolj redko kašo v stilu porridga), dodajte 1 skodelico umitega in osušenega prosa. Pokrijte in zmanjšajte ogenj. Pustite, da se počasi kuha, dokler ne popije vse vode (okrog 20 minut).
Poglejte si še recept za proseno kašo
6. Kvinoja
Za tri in pol do štiri skodelice: zavrite 2 skodelici vode in dodajte eno skodelico oprane in osušene kvinoje. Pustite počasi vreti, dokler ne popije vse vode (okrog 12 minut). Odstavite in pokrito pustite stati 15 minut.
7. Divji riž
Za 3 skodelice: Zavrite dve in pol skodelici vode in vmešajte 1 skodelico riža. Zmanjšajte ogenj in kuhajte 40 do 50 minut.
8. Sirek
Za tri in pol skodelice: zavrite 3 skodelice vode in vmešajte 1 skodelico sireka. Pokrijte in zmanjšajte ogenj. Kuhajte, dokler ne bo mehak, od 50 do 60 minut. Odcedite vso odvečno vodo.
9. Tef
Za eno skodelico in pol: V 2 skodelici vrele vode vmešajte pol skodelice teda. Pokrijte in zmanjšajte ogenj. Naj počasi vre 15 do 20 minut, dokler ne popije vse vode. Občasno premešajte.
Preberite še:
Vir: Mind Body Green
Foto: Profimedia
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?