Čemaž ali divji česen je pravo darilo pomladi, ki poskrbi za naše zdravje in nam pomaga pri razstrupljanju. Je ena najbolj zdravih užitnih divjih rastlin, ki jo lahko uporabimo na številne načine.
Čemaž v naših gozdovih običajno pokuka iz zemlje takoj, ko je konec zime. Menda ga iščejo tudi medvedi, ko se prebudijo iz zimskega spanja, da si očistijo kri in črevesje.
Čemaž ima res podobne lastnosti kot česen, vendar mnogi strokovnjaki menijo, da je celo bolj zdrav kot njegov sorodnik česen. Ima močno eterično olje, zato njegov okus občutimo v ustih še nekaj ur po zaužitju in ima malce pekoč okus.
Zdravilni in očiščevalni učinki čemaža so sicer znani že iz časa Rimljanov.
Čemaž deluje predvsem razstrupljevalno, je naravni antibiotik in je idealen za obnovitveno spomladansko kuro. Učinkovito čisti kri, prebavila, sečila, dihalne poti in kožo.
V naravnem zdravilstvu je cenjen kot učinkovita pomoč pri uravnavanju krvnega tlaka, zniževanju holesterola in zaviranju nastanka krvnih strdkov. Uživamo lahko liste, cvetove, popke, plodove in čebulice.
Čemaž lahko uporabljamo povsod, kjer bi sicer uporabili česen: v namazih, solatah, za pripravo pesta, v omakah, odličen je s krompirjem, v juhah in jajčnih jedeh ... Jedi doda močno aromo.
Ne spreglejte: Preprost recept za čemažev pesto
Čemaž je najboljši svež, saj s sušenjem izgublja zdravilne učinke. Tako kot navadna čebula in česen vsebuje žveplove spojine, ki so odgovorne za oster vonj, pa tudi za blagodejno delovanje na zdravje, obenem pa je v njegovih listih tudi ogromno klorofila, ki je velik razstrupljevalec in antioksidant.
Kje nabirati čemaž
Če zamenjate čemaž (1) in kačjo dresen (2), ni tako hudo. Toda šmarnice (3) in jesenski podlesek (4) so zelo strupeni in celo smrtno nevarni.
Preden liste utrgate, podrgnite med prsti – samo čemaž zadiši po česnu. Sicer pa ko enkrat čemaž poznate, ga ne morete kar tako zamenjati.
Da ne bi ponesreči odtrgali še neužiten list kakšne druge rastline, ga ne nabirajte v šopih, pač pa trgajte list po list. Rastlin ne pulite s koreninami.
Čemaž sicer raste v zgodnji pomladi, pogosto v senčnatih soteskah ali ob potoku. V Sloveniji ga boste našli skoraj povsod, še posebej lepa rastišča v obliki gostih zelenih preprog so v senčnih bukovih in gabrovo-hrastovih gozdovih.
Všeč sta mu vlaga in senca, zato ga je veliko tudi v vlažnih dolinah rek in potokov. Večinoma nabirajte mlade in svetle liste pred cvetenjem. Zrastejo od 25 do 30 centimetrov visoko. Starejši listi so bolj zategli in skoraj neuporabni. Popke nabiramo takoj, ko zrastejo.
Spomladansko razstrupljanje s čemažem
Posebej priporočljiv je za spomladansko očiščevalno kuro. Spodbuja namreč delovanje žlez in krvni obtok ter očisti kri, ledvice in mehur ter prebavno pot (izboljšuje aktivnost želodca in črevesja).
Posledično seveda ublaži težave, ki jih povzročijo želodčne nepravilnosti (motnje srca, nespečnost), in težave zaradi poapnenja žil ali visokega krvnega pritiska (omotica, pritisk v glavi).
Hranilna sestava čemaža
- Vsebuje skoraj toliko vitamina C kot limone.
- Podobno kot česen tudi čemaž vsebuje veliko razkuževalnih žveplovih spojin, kot je alicin, in poživljajočega eteričnega olja.
- Listi vsebujejo veliko klorofila, ki učinkuje razstrupljevalno, čebulice pa največ ogljikovih hidratov.
- Bogat je s številnimi makro- in mikroelementi, predvsem kalijem, kalcijem, selenom in železom.
- Vsebuje veliko betakarotena, karotenoidnega antioksidanta, ki zavira tvorbo rakavih celic in je potreben za obnavljanje tkiva ter tvorbo močnih zob in kosti.
Zdravilne lastnosti čemaža
- Spodbuja delovanje žlez, čisti in razkužuje prebavila ter pospešuje prebavo.
- Znižuje holesterol in trigliceride, preprečuje razvoj ateroskleroze.
- Odvaja vodo iz telesa (diuretik), spodbuja delovanje ledvic in čisti sečne poti.
- Sok pospešuje celjenje ran, čisti kri in ima razkuževalni učinek.
- Znižuje visok krvni tlak.
- Uvrščajo ga med dobra domača zdravila za zniževanje vročine (antipiretik).
- Koristen je pri različnih boleznih dihal, saj čisti dihalne poti in redči sluz, ki se je nabrala v pljučih. Pomaga blažiti simptome astme, bronhitisa in prehladov.
- Spodbuja krvni obtok ter očisti ledvice in mehur ter prebavno pot – izboljšuje aktivnost želodca in črevesja, odpravlja pa celo gliste.
- Žveplove spojine imajo namreč protiglivične lastnosti in jih uporabljajo tudi kot alternativno terapijo za kandido. Učinkovite so tudi pri nižanju krvnega tlaka in zdravljenju kardiovaskularnih bolezni.
Priprava in uporaba čemaža
- Surov čemaž je bolje uživati v manjših količinah, ker lahko prevelike količine naenkrat razdražijo prebavila in premočno posežejo v telesno presnovo.
- Želodec lažje sprejme malce prekuhan čemaž, zato si pripravite tudi čemaževo kremno juho. Receptov in različic je veliko. Zelo okusna je s krompirjem in bučo ali pa s smetano.
- Z njim lahko nadomestite česen. Drobno narezanega vmešajte kot začimbo ali pa ga dodajte šele takrat, ko jed postrežete.
- Liste sesekljajte, cvetove pa obtrgajte in potresite po regratu, kislem zelju, motovilcu ali špinači iz kopriv. Zdravilni učinek združenih rastlin bo tako še večji.
- Poskusite pripraviti svež čemažev sok, vino ali tinkturo, ki imajo številne zdravilne učinke.
Dodatni nasveti glede uporabe čemaža:
- S predolgim kuhanjem čemaža pa se njegova sestava spremeni. Okus je podoben žveplu, izgubi pa tudi veliko vitamina C. Čemaž zato raje uporabljajte v hladni kuhinji v manjših količinah. Slasten je kot pesto ali pa kot začimba za solate, zelenjavo, omake, rižote, testenine...
- Gojite ga lahko tudi doma. V gozdu izkopljite nekaj čebulic in jih posadite v vlažna tla pod drevesi in grmovjem. Zelo hitro se bo razrasel.
Shranjevanje čemaža
Najdlje ga boste ohranili, če ga vložite v olje ali kis. Ponekod cvetove in liste tudi sušijo, vendar tako izgubijo velik del učinkovitosti. Liste, popke in mlade plodove lahko za nekaj dni shranite v hladilniku, cvetove pa porabite takoj. Možno je tudi zamrzovanje, predvsem listov in čebulic. Je bolj občutljivo zelišče, ki ga lahko shranite v hladilniku le za kratek čas. Namig: denite ga v plastično vrečko, to napihnite in zaprite. Cele, sesekljane ali pretlačene liste lahko tudi zamrznete v modelčkih za led ali pa v neprodušno zaprtih plastičnih posodicah, da po hladilniku ne bo dišalo po česnu.
RECEPTI IZ ČEMAŽA
Čemažev pesto
Sesekljajte 20 listov in jih zmeljite v mešalniku skupaj z 2 žlicama pinjol, malce olja, soljo in poprom. Nato primešajte še 100 ml oljčnega olja.
Majhne steklene kozarčke do roba napolnite s pestom, zalijte z žlico olivnega olja in tesno zaprite s pokrovčki.
Čemaž v olivnem olju
- čemaž
- kvalitetno hladno stiskano olivno olje
- drobno mleta himalajska sol
Čemaž operemo in osušimo s papirnato brisačko. Vse skupaj z oljem in soljo dobro zmeljemo v blenderju. Tak čemaž v olivnem olju hranimo v hladilniku in lahko je uporaben več let. Dodajamo ga k testeninam, rižotam, namazom...
Čemaževa kremna juha
Za 4 osebe potrebujete:
- 400 g pora
- olje
- 1 l juhe
- 100 g čemaža
- 250 g smetane (lahko tudi ovsena, riževa ali sojina)
- sol, poper
- 1 žlico limoninega soka
Por operite in ga zelo na drobno sesekljajte. Popražite ga na olju in ga zlijte z juho. V pokritem loncu ga kuhajte pri srednji temperaturi 15 minut.
Čemaž operite in zrežite na tanke trakove.
Smetano in čemaž vmešajte v juho in jo dobro zmeljite s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Začinite jo s soljo, poprom in limoninim sokom.
Čemaževa juha s krompirjem
Za 4 osebe potrebujete
- 150 g čemaža
- 1 šalotko
- 1 krompir
- 1 žlico oljčnega olja
- 700 ml juhe
- Smetano za kuhanje
- sol, poper
- po želji čemaževe cvetove
Priprava
Čemaž temeljito oplaknite, ga otresite do suhega in ga narežite na ozke trakove. Olupite šalotko in krompir ter oboje zrežite na drobne kocke. V posodi segrejte olje in na njem stekleno popražite šalotko in krompir. Dodajte 2 žlici čemaža in juho ter v pokriti posodi pri srednji temperaturi pustite, da juha lahno vre 8–10 minut.
Preostal čemaž (razen 2 žlic za okrasitev) in juho zlijte v visoko posodo in vse skupaj dobro pretlačite s paličnim mešalnikom. Juho po želji pretlačite še skozi cedilo. Nato jo zlijte nazaj v posodo, primešajte smetano in jo pri srednji temperaturi še enkrat zavrite. Krepko jo začinite s soljo in poprom. Porazdelite jo po jušnih skodelicah in jo potresite s preostalim čemažem in morebiti še s cvetovi.
Čemaževo olje
Sveženj mladih, zelenih listov čemaža na hitro operite v mrzli vodi, odcedite in obrišite do suhega. Liste narežite na ozke trakove in dajte skozi lijak v steklenico.
Zalijte s hladno stisnjenim olivnim ali sončničnim oljem, nato steklenico hermetično zaprite in začimbno olje pustite stati na hladnem mestu 7–14 dni.
Liste nato odcedite, saj ti postanejo rahlo sluzasti. Olje shranite na hladnem in temnem mestu.
Čemaževa tinktura
Tinkturo pripravite tako, da narezane liste prelijete s toliko dvojnega žganja, da je pokrit.
Pustite ga stati tri tedne, precedite in prelijte v temno steklenico. Od 15 do 30 kapljic pred obrokom dobro dene prebavi, odganja prehlad, vneto grlo in čisti pljuča. Z njo lahko tudi razkužujemo. Kura naj traja približno do 20 dni, nato za nekaj časa prenehate z uživanjem.
Čemaževa rižota
Za 4 osebe potrebujete: • 2 šalotki • sezamovo olje • 250 g riža za rižoto • 150 ml suhega belega vina • približno 750 ml vroče juhe • 1 pest čemaža • sol, poper •smetana za kuhanje
Šalotko sesekljajte in jo zarumenite na olju. Dodajte riž in ga stekleno popražite. Prilijte malo vina in pustite, da izpari. Prilijte še preostalo vino in ga med mešanjem na hitro povrite. Nato med mešanjem po zajemalkah dodajte juho in vsakokrat počakajte, da jo riž vpije. Tako riž kuhajte približno 18 minut, da se zmehča.
Pripravite čemaž in ga sesekljajte. Čemaž vmešajte v rižoto in jo po potrebi še začinite ter na koncu dodajte željeno smetano za kuhanje.
Testenine s čemaževim pestom
Za 4 osebe:
V ponvi popražite 80 g pinjol. Oplaknite 80 g čemaža, ga osušite in na drobno narežite.
Čemaž zmeljite skupaj s pinjolami, postopoma prilijte še 120 ml oljčnega olja in zmes obdelujte, dokler pesto ne postane lepo kremast. Pesto pa na koncu začinite s soljo in poprom.
V osoljeni vodi skuhajte 400 g širokih rezancev ali drugih poljubnih testenin in jih odcedite. Zmešajte jih s čemaževim pestom in razdelite po krožnikih. Rezance posujte s sesekljanimi lešniki ali kvasnimi kosmiči ter takoj postrezite.
Testenine lahko tudi gratinirate s smetano za kuhanje in zapečete v pečici.
Svež čemažev sok
Čemažev sok spomladi pripravimo iz svežih listov (poleti lahko uporabimo čebulice). Liste operemo, na grobo nasekljamo in z decilitrom vode dobro zmeljemo v mešalniku. Tekočino nato precedimo v kozarec in shranimo v hladilniku.
Vsak dan si privoščimo dve žlici tako pripravljenega soka. Sok odlično očisti želodec, črevesje in kri ter izžene vse škodljive snovi. Zdravi tudi kronično nečisto kožo.
Čemaževi štruklji
- 350g črne moke
- 3 žlice sojinega mleka
- ščep soli
- 1 žlica olivnega olja
Nadev:
- listi čemaža (150g)
- 1 kocka tofuja
- žlička pšeničnega ali pirinega zdroba
V moko naredimo vdolbinico in dodamo sojino mleko, žlico olivnega olja (tega lahko še dodate malce več, naj bo testo rahlo za valjanje). Zamesimo testo, ga razvaljamo, in nato namažemo s čemaževim nadevom. Nadev: čemaževe liste sesekljamo, odamo pretlačen tofu in malce pirinega zdroba. Solimo in popramo.
Štruklje zavijemo v premočen peki papir in ob koncih zavežemo, lahko uporabimo tudi gazo ali krpi. Kuhane štruklje vzamemo iz vode, jih pustimo malo počivati, da se okusi lepo pomešajo, odvijemo, narežemo in zabelimo z drobtinami in olivnim oljem ali le olivnim oljem.
(Recept: Minci kuha)
Čemažev namaz
Pri namazu ste lahko popolnom kreativni. Svež čemaž dodate k poljubnemu namazu tako, da ga zmiksate skupaj s svežo skuto, avokadom ali tofujem. Dodate lahko tudi zmleta semena in oreščke ali hladno stiskana olja ter začimbe po okusu.
Čemaž lahko uporabite tudi v sendvičih, ga dodate k solatam (ne pozabite na popke). Ali pa ga dodate povsod, kamor sicer date špinačo ali blitvo. Naredite morda lazanjo, torteline, burek ... Naj vam ne zmanjka domišljije.
- Poglejte si še: Regrat – obvezna sestavina v kuhinji in domači lekarni
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?