Mladi zeleni listi čemaža že poganjajo na gozdnih tleh in s svojim značilnim vonjem po česnu vabijo k pripravi aromatičnih specialitet. Čemaž bo poskrbel tudi za vaše zdravje, saj deluje predvsem razstrupljevalno.
Zdravilni in očiščevalni učinki čemaža so znani že iz časa Rimljanov. Čemaž deluje predvsem razstrupljevalno – učinkovito čisti kri, prebavila, sečila, dihalne poti in kožo.
V naravnem zdravilstvu je cenjen kot učinkovita pomoč pri uravnavanju krvnega tlaka, zniževanju holesterola in zaviranju nastanka krvnih strdkov.
Čemaž lahko uporabljamo povsod, kjer bi sicer uporabili česen: poda se k ribam in mesu, v namazih, solatah, pestu, omakah, juhah in jajčnih jedeh pa poskrbi za močno aromo.
Občutljivo zelišče lahko shranite v hladilniku v predalu za zelenjavo le za kratek čas.
Namig: denite ga v plastično vrečko, to napihnite in zaprite. Cele, sesekljane ali pretlačene liste lahko tudi zamrznete v modelčkih za led ali pa v neprodušno zaprtih plastičnih posodicah, da po hladilniku ne bo dišalo po česnu.

Testenine s čemaževim pestom
Za 4 osebe:
V teflonski ponvi popražite 80 g pinjol. Oplaknite 80 g čemaža, ga osušite in na drobno narežite.
Čemaž zmeljite skupaj s pinjolami, postopoma prilijte še 120 ml oljčnega olja in zmes obdelujte, dokler pesto ne postane lepo kremast. Nastrgajte 80 g parmezana, ga primešajte, pesto pa na koncu začinite s soljo in poprom.
V osoljeni vodi skuhajte 400 g širokih rezancev in jih odcedite. Zmešajte jih s čemaževim pestom in razdelite po krožnikih. Rezance posujte s sveže naribanim parmezanom in sesekljanimi lešniki ter takoj postrezite.
Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek