Ta stročnica se morda ne znajde ravno pogosto na našem jedilniku, je pa enako dragocena kot vse druge, ki jih nanj uvrstimo pogosteje.
Čičerka je enoletna stročnica, ki ima rada toploto in prihaja iz Centralne Azije in Indije, najdemo pa jo tudi v Ameriki, Avstraliji in v južni Evropi. Po količini svetovne pridelave stročnic je na tretjem mestu, in sicer za sojo in grahom. Podobna je grahu, le da je večja in rumene do rumenkasto-rjave barve. Ima rahlo oreškast okus, zato jo lahko uporabite za res zelo različne jedi.
Ena od najboljših
Čičerka bi morala biti sestavni del prehrane vegetarijancev in pa tudi otrok, nosečnic in ljudi, ki bolehajo za celiakijo. Je namreč zelo bogata z ogljikovimi hidrati, proteini in balastnimi snovmi in je bogat vir kalcija, mangana, železa, fosforja, vitamina E, vitaminov B9 (folna kislina) in B15 (pangaminska kislina) – učinkovitega antioksidanta, ki pomaga zavirati nastanek peroksidov, ki so del procesa staranja.
Čičerka nam tudi pomaga pri lažjem obvladovanju stresa.
Bogata uporaba
Čičerko najpogosteje uživamo v obliki žita ali moke ter v namazih, solatah in prilogah. Zelo znana jed, ki jo srečate v skoraj vseh arabskih deželah, je humus – namaz iz čičerke.
Recept preverite TUKAJ.
Zelenjavna juha s čičerko
Za 4 osebe potrebujete:
- 100 g čičerke
- 2 srednje velika krompirja
- 1 por
- 1 žlico olja
- 1 strok česna
- 150 g kolerabe
- sol in bel poper
- 1200 ml zelenjavne juhe
- 2 žlici drobno sesekljanega drobnjaka
Priprava:
1. Čičerko oplaknite pod hladno vodo in jo stresite v posodo. Prilijte toliko vode, da bo prekrita, in jo namočite čez noč. Naslednji dan vodo odlijte, prilijte novo in jo zavrite. Čičerka naj se na nizki temperaturi kuha 35 do 45 minut.
2. Olupite krompir, ga operite in ga zrežite na koščke. Očiščen por zrežite na ozke trakove (le beli del). V posodi segrejte olje in na njem počasi stekleno popražite por. Dodajte česen in ozke paličice kolerabe. Začinite s soljo in poprom. Vse skupaj začinite s soljo in poprom.
3. Primešajte krompir, prilijte juho in jo zavrite. Juha naj na nizki temperaturi v pokriti posodi lahno vre približno 20 minut. Nato vanjo stresite odcejeno čičerko in juho še enkrat začinite. Porazdelite jo po krožnikih in jo potresite z drobnjakom.
Čas priprave: približno 45 minut + namakanje in kuhanje čičerike.
Na osebo: približno 200 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 32 g.