Je topla skleda ovsenih kosmičev res idealna za vaše zdravje in vitek pas? Temačne skrivnosti vašega najljubšega zajtrka, na katere niste pomislili

Je topla skleda ovsenih kosmičev res idealna za vaše zdravje in vitek pas?  Temačne skrivnosti vašega najljubšega zajtrka, na katere niste pomislili (foto: Profimedia) Profimedia
12. 12. 2022

Ovsena kaša je lahko ena izmed najbolj zdravih možnosti za zajtrk, ko poskušate shujšati. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in možnosti dodajanja beljakovinskih dodatkov je lahko odličen način za začetek dneva. Vendar to ne pomeni, da jo morate jesti vsak dan, saj lahko hitro postane nezdrava.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Ne razumite narobe - ovsena kaša je resnično ena najbolj zdravih živil za zajtrk. Dokazano je, da je ovsena kaša najboljši zajtrk za daljše življenje. Ponaša se s številnimi občudovanja vrednimi prehranskimi lastnostmi, saj je bogata s potrebnimi vitamini in minerali, vključno z vitaminoma B1 in B5, manganom, bakrom, železom in drugimi, navaja HealthLine. Vsebuje veliko beljakovin in vlaknin ter malo maščob. Glede na število kalorij na porcijo vsebuje veliko hranilnih snovi. Ovsena kaša je tudi okusna, zlasti če je združena s svežim sadjem, oreščki, jogurtom in drugimi zdravimi dodatki.

Čeprav ima ovsena kaša številne koristi za zdravje, kot je dobra količina zdravih prehranskih vlaknin, vendar pa lahko prevelika količina ovsene kaše povzroči nekatere negativne stranske učinke na telo. Težava pri ovsenih kosmičih je, da so pogosto kupljeni kosmiči polni ne preveč zdravih dodatkov, predvsem sladil. Da bi zagotovili, da vseh teh pravkar omenjenih koristi za zdravje ne izničijo nezaželene sestavine, morate biti pri izbiri ovsenih kosmičev zahtevni in izbirčni. Pa tudi sicer za večino ljudi ni dobra ideja, da bi ovsene kosmiče jedli vsak dan.

Žal lahko tudi najbolj zdrava živila postanejo nezdrava. Čeprav vam lahko ovsena kaša pomaga pri doseganju vaših ciljev pri hujšanju, jih lahko tudi prekine. Preverite, kje se skrivajo temačne skrivnosti priljubljene ovsene kaše.

1. Instantna ovsena kaša je polna sladkorja

Večina priljubljenih blagovnih znamk instantnih ovsenih kosmičev z okusom, so tako sladki, da jih preprosto ne bi smeli jesti. V porciji, ki je precej manjša od 200 kalorij, je pogosto od 10 do 12 gramov sladkorja. To pomeni, da boste zaužili skoraj četrtino vseh sladkorjev, ki jih priporočajo strokovnjaki, v porciji, ki zagotavlja manj kot desetino povprečnih dnevnih potrebnih kalorij.

Ljudje običajno želijo, da je ovsena kaša slajša, da ne bi jedli dolgočasnega obroka. To dosežejo z dodajanjem sladkorja, čokoladnih koščkov in drugih sladkih živil, kar na koncu zmanjša splošno hranilno vrednost ovsene kaše, saj ti dodatki vsebujejo dodatne kalorije, maščobe, sladkor in ogljikove hidrate.

Najbolje je, da pripravite nearomatizirano ovseno kašo in ji dodate sveže sadje ter poljubno rahlo sladilo.

Profimedia

2. Ovsena kaša lahko povzroči napihnjenost

Zaradi vsebnosti vlaknin v ovsenih kosmičih lahko proces prebave povzroči napihnjenost - še posebej, če niste navajeni redno uživati ovsenih kosmičev. Če ovsene kosmiče uživate prvič, lahko povzročijo napihnjenost, zato je najbolje začeti z majhno porcijo.

Polnozrnata živila, kot sta pšenica in oves, vsebujejo veliko vlaknin, glukoze in škroba. Vse to porablja bakterije v črevesju ali debelem črevesu, kar pri nekaterih ljudeh povzroči pline in napihnjenost. Da bi zmanjšali neželene učinke, začnite z majhno količino in jo postopoma povečujte do izbrane količine. Ko boste začeli uživati ovsene otrobe, bodo škodljivi učinki iz vašega telesa verjetno izginili.

3. Ovsena kaša se pokvari hitreje, kot si morda mislite

Ovsena kaša se morda zdi kot najboljše živilo, ki ga je mogoče shranjevati na policah, in če jo pravilno hranite, lahko ostane varna in okusna več let. Toda po trditvah strokovnjakov lahko ovsena kaša, kupljena v trgovini, zgnije, in to pogosto že v enem letu, če jo pustite v originalni embalaži. To je zato, ker so ovseni kosmiči pogosto pakirani v papirnatih vrečkah in/ali kartonski embalaži, ki omogočata vlagi, bakterijam in kvasovkam, da poslabšajo kakovost živila.

Profimedia

4. Oves pogosto lahko vsebuje gluten

Veste, da je na živilih, ki tehnično ne vsebujejo določene sestavine, pogosto navedeno, da so bila predelana v obratu, ki je lahko povzročil izpostavljenost navedenemu živilu? Pogosto gre le za pretirano previdnost zaradi pravne zaščite, vendar je v primeru ovsenih kosmičev in glutena težava pogosto resnična. Oves je pogosto onesnažen z glutenom, ker se lahko predeluje v istih obratih kot žita, ki vsebujejo gluten, kot so pšenica, rž in ječmen.

5. Ovsena kaša je lahko nevarna za diabetike

Jasno je, da je kakovostna ovsena kaša z nizko vsebnostjo sladkorja, zaužita v primernih porcijah, povsem primerna občasna hrana za osebe s sladkorno boleznijo. Vendar pa lahko tudi ovsena kaša z nizko vsebnostjo sladkorja povzroči porast sladkorja v krvi, če pojemo preveliko porcijo. Ker lahko ovsena kaša povzroči počasno praznjenje želodca, lahko vpliva na čas in način absorpcije drugih hranilnih snovi, kar je prav tako lahko težava za sladkorne bolnike.

Profimedia

6. Ovsena kaša lahko povzroči izgubo mišične mase

Čeprav ovsena kaša pomaga pri hujšanju, saj zavira apetit, lahko prevelike količine ovsene kaše povzročijo podhranjenost in izgubo mišične mase, pravijo strokovnjaki. Ovseni kosmiči vas namreč dlje časa nasitijo, zato telo pogosto izgubi sposobnost, da bi vam čez dan dalo signal, naj pojeste več. Če jeste skoraj nič drugega kot ovsene kosmiče, lahko to vpliva tudi na vaše kognitivne funkcije ter zmanjša vašo budnost in ostrino.

7. Ovsena kaša lahko povzroči povečanje telesne teže

Uživanje ovsenih kosmičev na več zahrbtnih načinov vodi do povečanja telesne teže. Prvič in predvsem, če ne uporabljate predpakiranih ovsenih kosmičev ali skrbno odmerjate porcije, jih lahko pojeste preveč in dobite veliko več kalorij, kot jih potrebujete. Drugič, zaradi "bledosti" številnih vrst ovsene kaše lahko dodate veliko drugih sestavin - in to nezdravih, kot sta sirup ali sladkor. In končno, kot smo že omenili, ker vas ovsena kaša lahko predolgo nasiti, lahko zmoti urejen urnik prehranjevanja, kar je zanesljiv način za težave s pridobivanjem telesne teže.

8. Vse ovsene kaše niso enake

V prodaji so tri pogoste vrste ovsenih kosmičev: Nepredelani ovseni kosmiči, valjani ovseni kosmiči in hitri/ instant ovseni kosmiči. Vsem tem vrstam ovsa je odstranjena neužitna lupina in vse so v različni meri koristne za zdravje, vendar niso ustvarjene enako. Nepredelani oves je najmanj predelan, zato se kuha najdlje, vendar ima največjo hranilno vrednost. Hitri ovseni kosmiči so kuhani v pari, zdrobljeni in opečeni, zato se hitro skuhajo, vendar imajo manj vlaknin in so višje na glikemičnem indeksu.

Preberite še:

Okusne zimske juhe za hujšanje z bogato vsebnostjo beljakovin, ki jih v tej praznični sezoni uživajte v izobilju: Privoščite si zdravje na krožniku in pozabite na stroge diete

Priporočamo tudi:

To so sladice, ki so na seznamu PRIDNIH živil in si jih brez slabe vesti privoščite decembra + recept za cheesecake brez sladkorja!