7 dobrih razlogov za uporabo kokosovega olja

17. 2. 2014 | Vir: Lisa
Deli
7 dobrih razlogov za uporabo kokosovega olja (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Kokosovo olje zaradi svojih koristnih lastnosti počasi in ponovno pridobiva svoje mesto na trgu, tako v prehrambni kot tudi kozmetični industriji.

1. Odličen za kuho

Pozitivna lastnost nasičenih maščobnih kislin v kokosovem olju je njihova izjemna obstojnost tudi pri visokih temperaturah. Tako ob segrevanju ne nastajajo telesu škodljive snovi, kot so na primer zdravju škodljive transmaščobne kisline.

2. Borec proti virusom

Kokosovo olje je bogato z lavrično kislino, ki se v telesu spremeni v monolavrin in krepi imunski sistem (monolavrin je prav s tem namenom tudi v mleku doječih mater) ter pomaga v boju proti virusom, bakterijam in glivicam. Vsebuje tudi kapronsko kislino, ki ima prav tako antimikrobno delovanje.

3. Prebava in metabolizem

  • Izboljšuje prebavo in absorpcijo hranljivih snovi, vključno z vitamini, minerali in aminokislinami.
  • Izboljšuje izločanje inzulina in porabo krvnega sladkorja.
  • Zmanjšuje obremenjenost trebušne slinavke in encimskih sistemov v telesu.
  • Odpravlja simptome, povezane z vnetjem trebušne slinavke.
  • Zmanjšuje zdravstvene nevarnosti, povezane s sladkorno boleznijo.
  • Izboljšuje absorpcijo kalcija in mag­nezija ter podpira razvoj močnih zob in kosti.
  • Pomaga varovati pred osteoporozo.
  • Pomaga lajšati simptome pri obolen­ju žolčnika.
  • Blaži simptome, povezane s Crohnovo boleznijo.
  • Izboljšuje prebavo in delovanje črevesja.
  • Odpravlja bolečine in razdraženost, ki jo povzročajo hemoroidi.

4. Krepi imunski sistem in zmanjšuje vnetja

  • Podpira celoten imunski sistem.
  • Zmanjšuje vnetja.
  • Podpira celjenje tkiv.
  • Pomaga ščititi pred številnimi vrstami rakavih obolenj (prsni, črevesni ...).
  • Deluje kot antioksidant.
  • Ne ustvarja škodljivih snovi, če ga uporab­ljamo pri kuhi, kot druga olja.
  • Pomaga ščititi telo pred škodljivimi prostimi radikali, ki povzročajo prehitro staranje in degenerativne bolezni.
  • Ne porablja antioksidantov v telesu, kot to počnejo druga olja.
  • Izboljšuje uporabo esencialnih maščobnih kislin in jih ščiti pred oksidacijo.
  • Pomaga odpravljati simptome, ki so povezani z benignim povečanjem prostate.

5. Uporaba olja v prehrani

Kokosovo olje doda hrani sladkast okus. Uporablja se kot dodatek sladicam, smutijem, namazom in omakam, tudi za peko, cvrtje ali kuhanje, saj je olje zelo stabilno pri visokih temperaturah.

Lahko ga uporabimo tudi kot samostojno jed ali namaz. Odlično se obnese kot nadomestek klasičnega masla ali margarine.

6.  Za kožo in lase

Kokosovo olje je odlično tudi za nego las in kože. Kožo mehča in pomaga odpravljati suhost ter luščenje. Preprečuje nastanek gub, starostih peg in povešanje kože.

Krepi lase – pravijo, da naj bi Tajke imele tako lepe in močne lase zato, ker si jih redno mažejo s kokosovim oljem.

Odpravlja tudi prhljaj.

7. Kokosovo olje v industriji

Filipini, Vanuatu, Samoa in številne druge tropske otoške države kokosovo olje uporabl­jajo kot alternativni vir goriva za delovanje avtomobilov, tovornjakov in avtobusov. Uporablja ga tudi kot gorivo dizelskih motorjev. Nadaljnje raziskave so odkrile, da olje uporabljajo kot električni vir na otokih v Pacifiku.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"