Kuhana koruza, polenta in moka – del jedilnikov po vsem svetu. In ko uživamo v njihovem okusu, tudi organizem oskrbimo z novo, dobro energijo.
Koruza vsebuje kakovostne beljakovine, kompleksne ogljikove hidrate in vlaknine, vitamin C in vitamine skupine B, med katerimi je veliko folne kisline (B9), od mineralov pa kalij in fosfor.
V zrnih koruze je tudi sladkor – v poljski koruzi se v telesu hitreje pretvori v škrob, počasneje ta proces poteka pri zelenjavni koruzi.
Kadar koruzo kuhamo, dodamo v vodo za kuhanje ščepec sladkorja in košček masla, saj koruza s tem dobi bolj intenzivno aromo. Čas kuhanja je odvisen od debeline storža. Čisto mlade, majhne storže kuhamo od 4 do 5 minut, druge pa od 5 do 10 minut.
Lahko pa naredimo test: koruza je kuhana, kadar lahko zrnca z vilicami ločimo od storža.
Hranilna vrednost: 100 g koruze ima 401.93 kJ (96 kalorij).