Čebele vedo, kako zaščititi svojo družino, saj z zakladi čebeljega panja ohranjajo svojo vrsto že več kot 45 milijonov let.
'Krilati farmacevti', kot jih radi poimenujejo apiterapevti, svojo kraljico matico, ki je največja, najmočnejša in vlada kar 15 rodovom čebel, hranijo izključno z matičnim mlečkom in prav ta je skrivnost njenih zmogljivosti.
Matični mleček ima ogromno zdravilnih učinkovin, ki odlično delujejo tudi na človeka.
Proizvajajo ga mlade čebele, stare od 6 do 14 dni, in z veliko količino le-tega oskrbujejo matico, kar ji omogoča, da na višku razvoja čebelje družine zaleže tudi do 3000 jajčec dnevno.
Mleček je belkaste barve, gost in ima značilen okus, na zraku pa sčasoma porjavi.
Je izjemno hranljivo in zdravo živilo. Vsebuje do 18 % beljakovin in kar 23 različnih aminokislin, ki so osnovni gradniki beljakovin. Je dober vir lipidov, rudninskih snovi in encimov, vsebuje pa še sladkorje, nevroprenosnike, kot sta acetilkolin in kolin, ter spolne hormone.
Med vitamini kraljujejo vitamin C, vitamini B –kompleksa, vitamin D in nekaj vitamina E. Vsebuje pa tudi precej 10-hidroksi dekanojske kisline, ki zavira razvoj mnogih bakterij in plesni.
Zdravilne učinkovine
- Poskrbi za splošno dobro počutje in boljši imunski sistem,
- izboljša delovanje možganov,
- blagodejno vpliva na osebe, ki jih pesti depresija,
- pomaga pri boleznih koronarnih arterij,
- poživi delovanje žlez,
- znižuje holesterol,
- poveča apetit,
- lajša starostne težave in bolezni,
- vplival naj bi na rast rakavih celic,
- njegova uporabnost pa se je pokazala tudi pri naravnih kozmetičnih sredstvih, saj naj bi zaviral staranje kože.
Pridobivanje matičnega mlečka
Pridobivanje matičnega mlečka je lahko precej zamudno opravilo. Predvsem takrat, ko gre za večje količine.
Čebelarji za nabiranje mlečka uporabljajo posebne pripomočke, pridobivajo pa ga tudi tako, da čebelji družini brez matice pripravijo letvice z matičnimi nastavki v katerih so cepljene enodnevne čebelje ličinke, ki jih čebele bogato hranijo z mlečkom.
Po nekaj dneh letvice odstranijo in s sesalko poberejo mleček.
Kako hranimo mleček
Zaradi visoke vsebnosti beljakovin je matični mleček hitro pokvarljiv. V hladilniku ga lahko hranimo do pol leta, lahko pa ga tudi zamrznemo in hranimo do treh let.
Opomba: odmrznjenega matičnega mlečka se ne sme ponovno zamrzniti!
Prav tako je mleček občutljiv na svetlobo, zato ga hranimo v temnem kozarčku in temnem prostoru.
Najbolj enostavno je konzerviranje z medom. Matični mleček umešamo med kristaliziran med (tekoči med ni primeren, saj mleček splava na površino).
Opozorilo
Matični mleček lahko sproži alergične reakcije, zato bodite pri uporabi previdni oziroma se pred uporabo posvetujte z zdravnikom.
Vir: www.czs.si
Foto: Shutterstock