Poznate zdravilne lastnosti peteršiljevega čaja?

19. 2. 2015
Deli
Poznate zdravilne lastnosti peteršiljevega čaja? (foto: Profimedia)
Profimedia

Lahko si ga skodelico privoščite kar vsak dan. Peteršilj se kot zdravilna začimba uporablja že stoletja. Je izjemno bogat vir vitaminov in mineralov.

 

Vsebuje veliko antioksidantov (predvsem vitamina A in C), ki delujejo proti raku ter nevtralizirajo nekatere karcinogene v tobaku. Med vitamini je izjemno pomembna še folna kislina – vitamin B9. Naše telo jo potrebuje za gradnjo novih celic.

Znano je tudi protimikrobno delovanje peteršilja, zato se pogosto uporablja pri težavah s prebavo, napihnjenostjo in krči, za zdravljenje vnetij (kot je vnetje mehurja) in pri zastajanju vode.

Pomaga pri kašlju, zastali in boleči menstruaciji, pri mišičnih vnetjih, je dober za zdravje srca, čisti telo (je diuretik) in ohranja krepak imunski sistem. Olje iz peteršiljevega semena spodbuja jetrno obnovo.

Recept za peteršiljev čaj

1/4 skodelice svežega peteršilja drobno nasekljajte in prelijte z vrelo vodo. Pustite stati od 5 do 7 minut.

Precedite in dodajte malo svežega limoninega soka, da izboljšate okus. Če radi sladkate, priporočamo med.

O prepovedi uživanja si preberite TUKAJ.

Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa