Praznični jedilnik na bolj zdrav način

22. 12. 2012
Deli
Praznični jedilnik na bolj zdrav način (foto: Osebni arhiv | Barbara Radojlović)
Osebni arhiv | Barbara Radojlović

Praznične jedi so pogosto mastne, presladke in nasploh težko prebavljive. Če nimate pravih idej, je tu majhna pomoč - predstavljamo praznični jedilnik, ki bo še posebej navdušil tiste, ki ne uživajo mesa, sladkorja in moke.

Predjed

Pesini ravioli

S sirom iz makadamije in špinačno solato

Sestavine za pesine raviole:

  • 2 rdeči pesi (narezani na tanke rezine z rezalnikom mandolina)
  • ščepec himalajske soli
  • 1 jušna žlica olivnega olja

Priprava: Rezine pese razgrnemo na krožnik, posujemo s himalajsko soljo in olivnim oljem ter nežno razmažemo čez rezine rdeče pese in pustimo, da se marinira.

Sir iz makadamije in indijskih oreščkov:

  • ½ skodelice prej namočenih makadamija oreščkov (v vodi namočimo čez noč)
  • ½ skodelice prej namočenih indijskih oreščkov (v vodi namočimo čez noč)
  • 2 jušni žlici prehranskega kvasa v kosmičih
  • ¾ čajne žličke himalajske soli
  • ½ manjše nasekljane mlade čebulice
  • 1,5 jušne žlice limoninega soka

Priprava: Vse sestavine, razen mlade čebulice, zmešamo v sekljalniku do čim bolj do gladke teksture (mešamo kar nekaj časa, po potrebi dodajamo malenkost vode), nato prestavimo v posodo in vmešamo še mlado čebulico. Dodatno solimo po svojem okusu.

Špinačna solata s peteršiljem:

  • 2 skodelice mlade špinače
  • manjša pest peteršilja, ki mu odstranimo stebla
  • ščepec himalajske soli
  • 1,5 jušne žlice olivnega olja
  • 1 jušna žlica limoninega soka

Priprava: Špinačo in peteršilj operemo in v posodi zmešamo z olivnim oljem, limoninim sokom in himalajsko soljo. Dodatno začinimo po okusu.

Sestavljanje:

Na krožnik postavimo tri rezine rdeče pese in na vsako rezino nadevamo eno žličko presnega sira in vrh zaključimo z dodatno rezino rdeče pese. Zraven dodamo pripravljeno špinačno solato in postrežemo kot predjed.

Glavna jed

Nadevana paprika

S prosom, korenčkom in kumino v omaki

Pečico ogrejemo na 200 stopinj.

Sestavine:

  • 4 dolge paprike (rdeče, oranžne ali zelene)

Priprava: Paprike z nožem izdolbemo, previdno odstranimo semena in odstavimo.

Sestavine za nadev iz prosa:

  • 1 skodelica prosene kaše
  • 2,5 skodelice zelenjavne jušne osnove

Priprava: Najprej zavremo jušno osnovo in v njej na zmernem ognju kuhamo proseno kašo približno deset minut oziroma toliko, da kaša nabrekne in da ima še vedno nekoliko teksture.

Nadev s korenčkom in kumino:

  • 2 jušni žlici olivnega olja
  • 1 večji korenček (nasekljan na drobne kocke)
  • 1 manjša čebula(nasekljana na manjše kocke)
  • 1,5 čajne žličke kumine v prahu
  • 1 čajna žlička himalajske soli
  • ščepec kajenskega popra v prahu
  • manjši šopek na drobno nasekljanega svežega koriandra
  • sok pol stisnjene limete
  • veganski sir pepperstyle jack

Priprava: Na olivnem olju prepražimo čebulo in dodamo kumino ter mešamo, da se ne sprime. Dodamo korenček in po potrebi rahlo zalijemo z zelenjavno jušno osnovo, nekoliko solimo in dušimo približno dve minuti, da se korenček zmehča.

Nato dodamo prej skuhano proseno kašo, premešamo, dosolimo, dodamo kajenski poper in sveže nasekljani koriander ter sok limete. Povrhu naribamo z veganskim sirom, še enkrat premešamo in odstavimo.

Paprike nadevamo z nadevom iz prosa in jih položimo na pekač, ki smo ga predhodno podložili s peki papirjem. Napršimo in razmažemo z olivnim oljem in paprike pečemo od 15 do 20 minut.

Nekaj minut pred koncem pečenja na vrh paprike dodatno posujemo veganski sir in položimo nazaj v pečico, da se raztopi.

Omaka:

  • 2 jušni žlici veganskega masla
  • ½ jušne žlice pirine moke (ali  brezglutenskega koruznega škroba)
  • 2 jušni žlici agavinega sirupa
  • 1 čajna žlička himalajske soli
  • 1 skodelica paradižnikove mezge
  • sok 1/3 stisnjene limone
  • 1,5 čajna žlička paprike v prahu
  • ščepec popra

Priprava: V manjši posodici na zmernem ognju raztopimo maslo in vmešamo pirino moko ter agavin sirup in stalno mešamo, da se ne sprime. Dodamo paradižnikovo mezgo in pustimo na zmernem ognju da se reducira. Po potrebi redčimo z zelenjavno jušno osnovo, solimo in popramo po svojem okusu.

Sestavljanje: Sredino krožnika premažemo z omako, položimo pečene paprike in postrežemo.

Sladica

Kakijeva pena

Z mandljevim drobljencem, pomarančo in vaniljevo kremo

Sestavine za čokoladno-mandljev drobljenec:

  • ½ skodelice mandljeve moke
  • 2 jušni žlici javorjevega sirupa
  • 1 jušna žlica kakava v prahu
  • 1 žlica sladila ksilitol
  • ½ čajne žličke nasekljane pomarančne lupinice

Priprava: Vse sestavine ročno premešamo, da dobimo gladko maso. Nato maso razmažemo čez pladenj dehidratorja, na nelepljivo podlogo, in pustimo, da se posuši (od 12 do 24ur), nato maso v sekljalniku nadrobimo, da dobimo drobljenec.

Sestavine za kakijevo peno:

  • 3 olupljeni zreli in mehki kakiji
  • 3 jušne žlice akacijevega medu
  • sok pol stisnjene limone
  • ščepec vanilje v prahu

Priprava: Vse sestavine zmešamo v močnem blenderju ter precedimo skozi sito ali gazo. Maso pustimo v hladilniku, da nekoliko želira. Če želimo, da je bolj kompaktna, v recept dodamo agar-agar želatino, in sicer po navodilih z embalaže.

Pomaranča: Olupimo eno pomarančo in jo narežemo na koščke ter mariniramo v akacijevem medu.

Sestavine za čokoladni sirup:

  • 1/3 skodelice kakava v prahu
  • 1/3 skodelice javorjevega sirupa
  • ¼ skodelice agavinega sirupa
  • ščepec vanilje v prahu

Vse sestavine zmešamo do gladkega, hranimo v dozirni posodici v hladilniku.

Sestavine za smetano:

Rasltinsko smetano (riževo, sojino ali kokosovo) stepemo po navodilih z embalaže in dodamo vaniljev strok. Hranimo jo v hladilniku, da postane še bolj kompaktna.

Sestavljanje: Na krožnik posujemo čokoladni drobljenec, po eno žličko kakijeve pene, eno žličko rastlinske smetane, marinirano pomarančo in čokoladni sirup. Okrasimo s svežimi lističi mete, posušenim kakijem in postrežemo.

Pripravila Barbara Radojlović; iz revije Lisa

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?