Izkoristite ga in pripravite pesto, da boste lahko v njegovem okusu in vseh zdravilnih lastnostih uživali še po koncu sezone.
Čemaž, ki ima podobe lastnosti kot česen, je v veliko pomoč pri čiščenju organizma in lajšanju prebavnih težav.
Več: Čemaž - ena najbolj zdravih divjih rastlin
Iz njega pa lahko pripravite tudi ta slasten pesto
Sestavine:
Zadostuje za dva srednje velika kozarčka pesta.
- ¼ kg svežega čemaža
- 10 strokov česna
- hladno stiskano olivno olje
- 200 g sončničnih semen (lahko nadomestite s pinjolami ali orehi)
- sol in poper po okusu
Priprava:
1. Čemaž operite, dobro osušite in grobo nasekljajte.
2. Dodajte nasekljana sončnična semena, česen, olivno olje in začimbe.
3. Če želite bolj gladko zmes, sestavine zmešajte v mešalniku.
4. Napolnite v kozarčke za vlaganje, dobro potlačite in na vrh dolijte še malo olivnega olja.
Naslednjič, ko vam dobo zadišale testenine, imate tako odlično in hitro omako že pri roki. Da boste jed še malo popestrili, izberite testenine iz kamutove, ajdove ali pirine moke, na vrhu pa dodajte drobno nariban sir peccorino iz ovčjega mleka.
Ste vedeli?
Če se boste nabiranja čemaža lotili sami, se prepričajte, da boste nabrali pravo rastlino. Čemaž je namreč podoben dvema strupenima rastlinama, šmarnici in podlesku.
Drugi poimenovanju za čemaž sta medvedji česen in kačji lek.
Pripravila: Sara Jager, Health Coach
Sara je diplomirala na Institute for Integrative Nutrition in pridobila naziv Health Coach. Znanje pridobiva od strokovnjakov s področja prehrane, psihologije, medicine, alternativnega zdravljenja, športa ter coachinga. Pri svojem delu uporablja celosten pristop, ki upošteva potrebe posameznika in druga področja življenja, ki vplivajo na zdravje in dobro počutje.
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić