Če smo sladkosnedi, a bi radi hkrati poskrbeli za bolj zdravo prehranjevanje in vitko linijo, je odličen način, kako si pomagati zadovoljiti svoja sladka hrepenenja, ta, da se naučimo priprave presnih sladic!
Spomladi pogosto začenjamo razmišljati, da bi bilo dobro korenito spremeniti svoje prehranjevalne navade, jesti bolj zdravo, se razstrupiti, shujšati kakšen kilogram ipd.
Da bomo lahko pri novih odločitvah vztrajali in se ne bomo počutili prikrajšane, moramo poskrbeti za to, da bo naša prehrana sicer zdrava, a še vedno bogatih in izvrstnih okusov.
Zdrave presne sladice
Presne sladice so sladke dobrote, ki so pripravljene brez kakršnega koli kuhanja ali pečenja. V nasprotju z navadnimi sladicami presne sladice ne vsebujejo moke, sladkorja, jajc, masla oziroma margarine, umetnih dodatkov ipd. Poleg vsega pa so neredko celo veliko boljšega okusa, kot so navadne sladice, in prepričajo še tako zahtevnega gurmana!
Presne sladice lahko brez težav in 'sladkotožja' zamenjamo za navadne sladice, saj lahko tako pripravimo praktično karkoli: torte, čokolado, piškote, zavitke, bombone, pudinge, sladolede, gibanico, energijske ploščice, prelive, smetano itd. Poleg tega pa se nam še ni treba obremenjevati s tem, da se bomo zredili, si nakopali zdravstvene težave ipd.
Ko se enkrat naučimo priprave presnih sladic, se nam vrata v ta čudoviti, slastni svet na stežaj odprejo in lahko začnemo ustvarjati vedno nove umetnije.
Po mojih izkušnjah se po nekaj urah, ko se naučimo osnovnih skrivnosti, v pripravi presnih sladic zelo dobro znajdejo tudi tisti, ki niso čisto nič vešči kuhanja.
Ne samo to – še vsakega smo nad temi sladicami tako navdušili, da jih je z največjim veseljem nemudoma zamenjal z navadnimi in jih seveda začel pripravljati sam.
Presni jabolčni zavitek
Sestavine za zavitek:
- 2 skodelici mandljev
- pest namočenih datljev
- 3 velika naribana jabolka (ali še kakšno več)
- pest namočenih rozin
- limonin sok
- cimet
Sestavine za omako:
- 2 zreli banani
- 1 pomaranča
- po želji malce naravnega sladila ali nekaj namočenih datljev
- malce vanilje
Navodila:
Mandlje zmeljemo v mlinčku za kavo, datlje pa zmešamo v mešalniku. Oboje stresemo skupaj, dobro premešamo in pregnetemo v testo. Če je masa premokra, dodamo še nekaj mandljev, če je presuha, dodamo malce vode.
Testo razvaljamo po peki papirju in potresemo z nastrganimi jabolki, rozinami, cimetom ter pokapamo z limoninim sokom.
Testo na tesno zvijemo v zavitek in si pri tem pomagamo s peki papirjem. Po želji potresemo s kokosovo moko in okrasimo z jagodami goji.
Sestavine za omako zmešamo v mešalniku in jo polijemo po jabolčnem zavitku.
Karla Klander, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, foto: osebni arhiv
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?