Se vam upira rjavi riž, ker preprosto ni tako okusen kot beli? Skuhajte ga na ta način, pa bo beli riž za vedno odnesel pete iz vaše kuhinje.
Saj vemo, kajne? Beli riž je tako kot bel kruh oropan hranilnih snovi, na hitro dviguje krvni sladkor, maši žile in v telesu deluje podobno kot sladkor. Od hranilnih snovi pa dobimo bore malo. Zdravstvene organizacije zato že leta opozarjajo, da posegajmo po polnovrenih žitih in polnovrednem rižu. Ste pomislili - saj bi, a kaj, ko je tako slabega okusa?
Ni nujno! Ko ga boste naslednjič kuhali, ga kuhajte po tem postopku in odličen okus vam ne uide.
Kako torej pripraviti rjavi riž, da bo bolj okusen?
Najprej skuhajte riž tako, kot se kuha riž. V osoljeni vodi. Skuhajte ga al dente, nato ga precedite, da odstranite vso preostalo vodo. Zelo pomembno je, da je res suh, zato ga morda lahko še malo osušite s papirnato brisačo. Nato pa ...
In tu je trik!
V večji ponvi segrejte svojo najljubše zdravo olje (in ker vemo, da zdrave maščobe potrebujemo, z njimi nikar ne skoparimo), dodajte svoje najljubše začimbe in zelišča (na primer peteršilj, poper, česen, azijske začimbe), naposled pa dodajte skuhan rjavi riž in premešajte, da se dobro prepoji z začimbami in maščobo. Ko riž zlato porumeni, bo ravno prav kuhan. In predvsem slasten.
Pa dober tek. In proč z belim rižem.
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem