Toplo-hladna solata s prelivom iz gorčičnih semen

1. 2. 2013
Deli
Toplo-hladna solata s prelivom iz gorčičnih semen (foto: Luka Arnuš)
Luka Arnuš

Solata, ki jo je vredno pripraviti. Drugačna in zanimiva. Tako bogata, da bi skoraj lahko bila samostojna jed, vsekakor pa pravi gurmanski užitek.

Sestavine za 4 osebe:
  • približno 1 kg rdečega radiča
  • 2 tanjša pora
  • 8 krompirjev
  • 2 jušni žlici olja iz gorčičnih semen
  • 0,5 čajne žličke gorčičnih semen (za bolj pikantno solato uporabimo 1 žličko gorčičnih semen)
  • 1 dl belega vina (za bolj kislo solato vino delno nadomestimo z jabolčnim kisom)
  • sol in sveže mleti poper
  • žlica drobno narezanega drobnjaka
Priprava:

1. Krompir olupimo in razrežemo na kocke. Skuhamo ga v toliko slanega kropa, da je pokrit z vodo. Kuhanega odcedimo, vodo od kuhanja pa shranimo. Radič narežemo na tanke rezance in operemo. Pripravimo ga v plitvo in široko solatno skledo. Por narežemo na kolobarčke in ga za nekaj minut namočimo v vodi.

2. V terilniku stremo gorčična semena, prilijemo vino ali kis ter dobro premešamo.

3. V ponvi segrejemo gorčično olje, dodamo por in ga rahlo popečemo. Dodamo krompir, premešamo in prelijemo z gorčično omako. Nekaj minut mešamo, da se okusi prepojijo. Če je omaka zelo gosta, ji dodamo malo vode, v kateri smo kuhali krompir.

4. Na koncu posolimo in popopramo. Omako odstavimo z ognja in počakamo 5 minut, da se rahlo ohladi, nato z njo prelijemo radič.

5. Premešamo, potresemo z drobnjakom in z užitkom pojemo.

Recept pripravila Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto Luka Arnuš

Priporočamo Gorčično seme - majhno seme z velikimi učinki.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?