Solata, ki jo je vredno pripraviti. Drugačna in zanimiva. Tako bogata, da bi skoraj lahko bila samostojna jed, vsekakor pa pravi gurmanski užitek.
Sestavine za 4 osebe:
- približno 1 kg rdečega radiča
- 2 tanjša pora
- 8 krompirjev
- 2 jušni žlici olja iz gorčičnih semen
- 0,5 čajne žličke gorčičnih semen (za bolj pikantno solato uporabimo 1 žličko gorčičnih semen)
- 1 dl belega vina (za bolj kislo solato vino delno nadomestimo z jabolčnim kisom)
- sol in sveže mleti poper
- žlica drobno narezanega drobnjaka
Priprava:
1. Krompir olupimo in razrežemo na kocke. Skuhamo ga v toliko slanega kropa, da je pokrit z vodo. Kuhanega odcedimo, vodo od kuhanja pa shranimo. Radič narežemo na tanke rezance in operemo. Pripravimo ga v plitvo in široko solatno skledo. Por narežemo na kolobarčke in ga za nekaj minut namočimo v vodi.
2. V terilniku stremo gorčična semena, prilijemo vino ali kis ter dobro premešamo.
3. V ponvi segrejemo gorčično olje, dodamo por in ga rahlo popečemo. Dodamo krompir, premešamo in prelijemo z gorčično omako. Nekaj minut mešamo, da se okusi prepojijo. Če je omaka zelo gosta, ji dodamo malo vode, v kateri smo kuhali krompir.
4. Na koncu posolimo in popopramo. Omako odstavimo z ognja in počakamo 5 minut, da se rahlo ohladi, nato z njo prelijemo radič.
5. Premešamo, potresemo z drobnjakom in z užitkom pojemo.
Recept pripravila Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto Luka Arnuš
Priporočamo Gorčično seme - majhno seme z velikimi učinki.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?