Uživanje lupine tega sadeža lahko pripomore k boljšemu zdravju in hitrejšemu hujšanju: Okrepite svoj imunski sistem in si zagotovite zdrav videz vaše kože

Uživanje lupine tega sadeža lahko pripomore k boljšemu zdravju in hitrejšemu hujšanju: Okrepite svoj imunski sistem in si zagotovite zdrav videz vaše kože (foto: Profimedia) Profimedia
25. 8. 2022

Večina ljudi odvrže lupino lubenice takoj, ko poje slasten sadež, vendar glede na to, kako bogat vir hranilnih snovi je lubenica, jo lahko shranite in vključite v svojo prehrano!

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Lubenica je priljubljeno sadje mnogih. Je sladka, hladna, zelo sočna, njeno uživanje pa nam predvsem ustreza v vročih poletnih dneh, saj zagotavlja prijetno in hladno osvežitev. Z uživanjem lubenice se lahko prijetno ohladimo in poskrbimo za hidracijo, saj je sestavljena predvsem iz vode. Večina nas se pri glodanju lubenice ustavi pri rožnatem mesu, ki je čvrsto in sočno in še na misel nam ne pride, da bi se dotaknili trde, zelene lupine, ki obdaja to sočno sadje. Pa ste vedeli, da je prav ta lahko koristna za vaše zdravje?
Lupina lubenice je čvrsta zunanja plast lubenice, ki je na zunanji strani običajno zelena, v notranjosti pa se spremeni v bledo belo, preden se preobrazi v rdeče in rožnato meso samega sadeža. Ta lupina je vsekakor trša in manj sočna od sadja, ki ga ščiti, vendar je v nasprotju s tem, kar mislijo mnogi, povsem užitna. Pripišemo jih lahko celo številne koristi za zdravje in izboljšanje postave. Lupina ima celo nekoliko kiselkast okus, kar je zaradi velikih količin askorbinske kisline oziroma vitamina C.

Med najpomembnejšimi zdravstvenimi koristmi, ki jih v sebi skriva lupina lubenice, so med drugim sposobnost izboljšanja videza kože, krepitev imunskega sistema, zniževanje krvnega tlaka, povečanje libida, izboljšanje fizične zmogljivosti, pomoč pri hujšanju in zagotavljanje varne nosečnosti. 

Profimedia

Prednosti lupine lubenice

Lupina tega sadeža vsebuje velik odstotek hranilnih snovi, vendar jo večina ljudi brez pomisleka preprosto vrže v smeti. Ne le, da lupina vsebuje vsa enaka hranila kot sočni sadež, temveč tudi večje koncentracije nekaterih antioksidantov, mineralov, vitaminov in aktivnih sestavin. Ta čvrsta lupina vsebuje malo kalorij, vendar med drugim veliko vitamina C, vitamina A, vitamina B6, kalija in cinka. V lupini je tudi veliko hranilnih snovi: klorofil, citrulin, likopen, aminokisline ter flavonoidi in fenolne spojine. Lupina lubenice je bogata z antioksidanti, likopenom, kalijem, cinkom ter različnimi vitamini A, C in B6, ki so še posebej učinkoviti pri krepitvi imunskega sistema, pa tudi v boju proti nekaterim kroničnim boleznim in prostim radikalom, odgovornim za prezgodnje staranje celic. 

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je lubenična lupina tudi odličen zaveznik pri hujšanju, saj pomaga spodbujati občutek sitosti ter zmanjšuje željo po hrani in prenajedanje. 
Ta netradicionalni, nizkokalorični prigrizek lahko pomaga pri prizadevanjih za zmanjšanje telesne teže, saj vsebuje veliko vlaknin. To vam lahko pomaga pri občutku sitosti, hkrati pa spodbuja presnovo in s tem povečuje pasivno sposobnost izgorevanja maščob, da se znebite nekaj nadležnih kilogramov. 

Poskrbite za dober imunski sistem

Z več kot 30 % dnevne potrebe po vitaminu C v enem samem odmerku te lupine (1 skodelica) lahko močno okrepi vaš imunski sistem, saj vitamin C pomaga spodbujati proizvodnjo belih krvničk, ki so prva obrambna linija proti okužbam in tujkom v telesu.

Profimedia

Lupina lubenice: kako jo uživati?

Lupina lubenice je zaradi trde in vlaknaste konsistence manj privlačna kot prigrizek in če si najbolj drzni morda upajo hrustati surovo, se zdi, da je z vidika dobrega okusa vseeno bolje, če lupino skuhamo in jo vedno dobro operemo. Meso lubenice lahko pripravite v smoothijih in marmeladah, lupino pa lahko shranite za poznejšo uporabo! Lupino lahko zmešate v zdravem jutranjem šejku in jo zaužijete skupaj z nekaterimi drugimi sestavinami, kot so sok limone ali pomaranče, da izboljšate njeno morebitno teksturo in okus. Veliko ljudi lubenično lupino uporabi kot prilogo v okusni solati ali jo na kocke narezano doda v salso, da si privoščijo vlakninami bogato in okusno poslastico.

Po želji lahko pripravite tudi kompot iz lubeničnih olupkov ali pa se lotite enostavne jedi, kot je gazpačo, tako, da lupini dodate paradižnik, začimbe in zelišča. Lubenično lupino lahko uživamo tudi kot marmelado, kuhano z limoninim sokom in sladkorjem. Pustite domišljiji prosto pot!

Preberite še: 

5 stvari, ki jih ni dobro početi na prazen želodec

Priporočamo tudi:

Za dobre rezultate se morate gibati tudi izven telovadnice: tako nadgradite vaš naslednji sprehod!