Vitamini proti prostim radikalom

17. 7. 2014
Deli
Vitamini proti prostim radikalom (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Sveža zelenjava in sadje s svojimi številnimi vitamini delujejo kot varnostna policija v telesu.

Zlasti vitamini A in C ter betakarotin imajo tako imenovani antioksidantni učinek, kar pomeni, da nase vežejo škodljive proste radikale.

Prosti radikali so nepopolni elektroni, ki pri iskanju 'partnerja' v presnovi sprožajo oksidantne verižne reakcije, ki lahko spodbudijo oblikovanje rakastih celic. Na tem področju se je vitamin C izkazal kot zelo učinkovit proti raku, tudi na maternici in dojkah.

Največ vitamina C najdete v agrumih, papriki in sočno sladkem kiviju. Klasično zdravilo pri pomanjkanju vitamina A, kar lahko sproži rakasta obolenja pljuč in črevesja, je hrustljavo korenje.

Koliko sadja je dobro pojesti?

Za učinkovito zaščito proti različnim rakastim obolenjem je na dan priporočljivo pojesti pet porcij sadja ali zelenjave. Ena porcija ustreza približno eni pesti, kot nadomestilo je dovoljen tudi kakšen kozarec soka.

Zaradi zdravja pred televizijo zato raje posezite po korenčku kot po čipsu, za malico pa si privoščite kakšno banano ali kivi.  Ženske si večkrat privoščite rabarbaro, ki vsebuje rastlinske estrogene, ki zmanjšujejo nevarnost raka na dojki.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"