V mrzlih mesecih si lahko privoščite timijanov čaj, dišečo kopel ali pa zgolj okusno jed, začinjeno s timijanom.
Timijan je močno in enostavno zelišče, ki se uporablja tudi pri razstrupljanju. Je odličen spodbujevalec imunskega sistema, saj spodbuja nastajanje belih krvnih celic, obenem pa povečuje odpornost proti tujkom, ki napadajo telo. Prav timijanov čaj nam bo pomagal krepiti odpornost, saj topi sluz v želodcu in pljučih ter ima takojšnjo razkužilno moč in se priporoča pri vseh okužbah dihal, astmi, oslovskem kašlju, pljučnici, pri boleznih želodca in črevesja, črevesnih in ledvičnih krčih ...
Materina dušica ali Thymus serpyllum je ime za številne samorasle oblike timijana. V obliki polgrma zraste do 50 cm visoko na olesenelih, ležečih ali pokončnih dlakastih steblih z majhnimi, ozkimi, dlakavimi ter sivozelenimi listi. Majhni cvetovi so pecljati in rožnati. Timijan ima aromatičen, limoni podoben vonj in grenak okus.
Timijan je primeren tudi za vzgajanje na domačem vrtu, le nekaj zahtev je treba upoštevati. Timijan ali materino dušico lahko posadimo med kamenjem na vrtičku, rastlina pa ostane na istem mestu od tri do štiri leta. Zemlja naj bo glinasta in peščena, oskrbljena s humusom in apnom. Najbolj mu ustreza zavetje na toplih in sončnih legah. Dobra stran timijana je, da ni občutljiv za škodljivce, le zalivati ga moramo, ko je suho, in okopavati, če je preveč plevela.
Nabiramo le cvetove od sredine maja do sredine septembra, najbolje junija. Nabiramo v višini 5 cm nad zemljo, brez olesenelega dela stebel. Prvo leto ga porežemo le enkrat, pozneje pa lahko že dvakrat.
Sušimo ga v suhem prostoru ali v sušilniku za zelišča na temperaturi, ki ne presega 40 stopinj, da ne zmanjšamo količine eteričnega olja. Pazimo, da se ga ne dotikamo z rokami, če ga sušimo v prostoru, lahko pa se ga dotikamo z lesenimi palicami. Posušen timijan vsebuje od 0,7 do 3 odstotke eteričnega olja, ki ga sestavljajo: timol, karvakrol, borneol, linalool, čreslovine, glikozide, smole in organske kisline.
Timijanov čaj
Žličko timijanovega čaja pustimo stati približno 4 minute v skodelici kropa. Če uporabimo kar svežo rastlino, pa damo le polovico čajne žličke. Priporočljivo je spiti do 3 skodelice dnevno.
Timijan v kuhinji
Timijan se pogosto uporablja tudi pri kuhi, še posebej mediteranski, najpogosteje kot začimba za divjačino, perutnino, jedi iz stročnic, paradižnika, zelene paprike. Lahko uporabljamo sveže sesekljane liste ali pa suhe.
Timijan v kozmetiki
Timijan v kozmetiki najpogosteje najdemo v dezodorantih, saj zamaskira neprijeten vonj in uničuje bakterije. Eterično olje timijana se uporablja tudi za odišavljanje toaletnih mil, v majhnih količinah pa se dodaja tudi v parfume, vodice za po britju, losjone, kreme ...
Eterično olje timijana je zaradi vsebnosti timola učinkovito tudi v zobnih kremah in ustnih vodicah. Dokazano je, da nevarno mikrobno floro v ustni votlini uniči v treh minutah.
Timijanovo olje
Med nosečnostjo uporaba ni priporočljiva, niti če imate visok krvni tlak. Olje pred uporabo preizkusite na stopalih. Ne nanašamo ga v oči, nos in ušesa. Vsa olja si niso enaka, saj so različnih koncentracij, zato sledimo navodilom uporabe, ki so priložena olju. Uporabljamo ga pri lajšanju različnih simptomov: za problematično kožo: 1 kapljico timijanovega olja razredčite s kokosovim maslom za lajšanje bolečin:
3 kapljice timijanovega olja zmešajte z dvema žličkama sezamovega olja za utrujenost: 2 kapljici timijanovega olja kapnemo v vodno kopel za ustno vodo:
1 kapljico timijanovega olja na skodelico vode za vdihavanje: zmešamo 0,25 g timijanovega olja s pol litra vrele vode. Globoko vdihavamo hlape, saj lajšajo težave pri boleznih dihal.
Timijanovo eterično olje
Pridobiva se s parno destilacijo svežih ali delno posušenih listov in cvetov timijana. Destilacija proizvaja rdeče obarvano olje, ki ima močan, rahlo pikanten vonj. Dodatna destilacija proizvede bledo rumeno olje, njegova kemična sestava pa je odvisna od vrste timijana.
Potrebujete:
½ skodelice svežega timijana, 0,03 l olivnega olja, terilnik za začimbe, lij, stekleno posodo in ponev z dolgim ročajem
Oprana in osušena zelišča strite v terilniku ter položite v ponev in zalijte z olivnim oljem. Kuhajte na srednje močnem olju najmanj 5 minut, dokler se na površini delajo mehurčki. Potem pustite, da se zmes ohladi, ter vlijte v stekleno posodo in jo shranite v hladnem mestu.
Preberite še: 10 zelišč in začimb, ki pomagajo hujšati
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?