ZATO bi vsi mogli uživati ajdo!

17. 3. 2022
ZATO bi vsi mogli uživati ajdo! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ajda je ena izmed najbolj znanih žit. Ne vsebuje glutena, je izjemno vsestranska, njeno uživanje pa povezujemo s številnimi pozitivnimi vplivi na zdravje. Kako pogosto jo uživate vi?

 

Bogat vir mineralov

Ajda vsebuje številne minerale, ki so ključni za zdravje:

  • Mangan: omogoča zdrav metabolizem, rast, razvoj in imunski sistem
  • Baker: pripomore k zdravju srca
  • Magnezij: zmanjša tveganje za kronične bolezni, pripomore k zdravi prebavi ter skrbi za zdravje mišic
  • Železo: je eden od dejavnikov za zdravo kri in dobro počutje
  • Fosfor: igra vlogo pri rasti in vzdrževanju telesnih tkiv

Vlaknine

Poleg mineralov ima ajda tudi visoko vsebnost vlaknin. Te izboljšujejo prebavo in skrbijo za zdravje črevesja. Obenem pa vlaknine pripomorejo k daljšemu občutku sitosti in so tako odlične za vse, ki se borijo z odvečnimi kilogrami oziroma si želijo pojesti manj.

Učinki na zdravje

Ajdo povezujemo s številnimi učinki na zdravje in počutje. Živilo naj bi pomagalo pri uravnavanju sladkorja v krvi, zato je super izbira tudi za vse, ki majo sladkorno bolezen tipa 2. Obenem naj bi ajda izboljšala zdravje srca in ožilja. Uživanje ajde je povezano z nižjim krvnim tlakom ter nižjim holesterolom.

Rezervacija preko Bookinga ali direktno? Primer iz Bovca razkrije veliko razliko

Poskrbite torej, da si redno privoščite ajdo na način, ki je vam najljubši. Ker jo lahko uporabite v različnih jedeh smo prepričani, da bo navdušila tudi vas.

Vir: healthline.com