Zdravilne lastnosti kozjega sira

28. 9. 2013
Deli
Zdravilne lastnosti kozjega sira (foto: Profimedia)
Profimedia

Kozji sir velja za enega od bolj zdravih živil. Vsebuje manj maščob, natrija in manj laktoze, zaradi česar je veliko lažje prebavljiv.

Dobra novica je tudi ta, da ne vsebuje holesterola oziroma ga vsebuje v zelo majhnih količinah.

Sicer vsebuje nekoliko manj beljakovin, a kljub temu dovolj, da z njim zadovoljimo dnevne potrebe. Je tudi bogat vir vitaminov A, B, D in K ter mineralov, predvsem kalcija.

Ker vsebuje probiotike, blagodejno vpliva na prebavo in splošno dobro počutje.

Kozji sir v kuhinji

Odlično se poda k narezkom, kot predjed ali pa ga preprosto namažete na kruh. Uporabite ga lahko tudi na picah ali pri pripravi sendvičev.

Kot sladico ga pripravite s svežimi figami in z medom.

Testenine z bučkami in kozjim sirom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g testenin
  • 2 bučki
  • 120 g kozjega sira
  • olivno olje
  • sol in poper

Priprava:

1. Testenine skuhajte po navodilih.

2. Medtem, ko se testenine kuhajo, kozji sir narežite na manjše koščke, operite bučki in jih narežite na tanke kolobarčke.

3. V večji ponvi segrejte olje in na njem dobro prepražite bučke. Solite in poprate po okusu.

4. Kuhane testenine odcedite in primešate k popečenim bučkam, vse skupaj dobro premešajte in na hitro še malo popražite.

5. Tako pripravljeno jed porazdelite po krožnikih in še tople testenine potresite s kozjim sirom.

Foto: profimedia.si

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?