Zelena - za lažje prenašanje hude vročine

5. 8. 2013 | Vir: Lisa
Deli
Zelena - za lažje prenašanje hude vročine (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Zelena vsebuje visok odstotek živega, organskega natrija in je tako odličen vir soli. Sveže iztisnjen sok iz stebelne zelene nas odlično preskrbi z rudninami in zelo prija poleti, ker je prijetnega slanega okusa.

Človeško telo sol potrebuje, saj je potrebna pri nastajanju prebavnih sokov in pri njihovem delovanju (torej je pomembna za dobro prebavo), vendar še zdaleč ne toliko, kot je porabi povprečen človek v deželah obilja. Prekomerna uporaba soli je seveda škodljiva in lahko pripomore k nastanku krčnih žil, težavam s previsokim krvnim tlakom ipd.

Dobra alternativa namizni kuhinjski soli je kamena sol (pri nas je mogoče kupiti t. i. himalajsko sol), katero pridobivajo iz kamenih tvorb zemeljskega natrija in je pri tem ne segrevajo. Ta sol se v vodi povsem raztopi in deluje kot naravni katalizator.

Zelo dober vir soli pa lahko najdemo tudi v rastlinskem svetu, in sicer, kot smo že omenili, v zeleni. Zeleno posušimo, zmeljemo in jo lahko uporabljamo kot dodatek jedem. Za boljši okus ji dodamo še kakšno drugo posušeno začimbo.

Zelena pa tudi zelo olajša prenašanje hude vročine, kar nam pride prav še posebej poleti, ko smo v vročih, soparnih dneh izčrpani in brez energije.

Za lajšanje težav v vročini pijemo svež, surovi sok zelene. Kozarec tega soka popijemo zjutraj, še enega opoldne in enega zvečer.

Zelo koristne so tudi kombinacije soka zelene z različnimi drugimi sokovi. Tako nam na primer zelo koristi sok zelene, pomešan s korenčkovim sokom, ki v telesu odpravlja neravnovesje med žveplom in fosforjem, kar je za naše zdravje zelo pomembno.

Zelena poleg natrija vsebuje tudi veliko magnezija in železa in je tako tudi dobra hrana za krvne celice. Vsebuje pa tudi kalcij.

Zelena učinkuje splošno razkuževalno, spodbuja izločanje prehladne sluzi in izboljšuje prebavo. Prispeva k živahni in dejavni presnovi in učinkovitemu izločanju, pospešuje nastajanje seča in spodbuja sečila k sprotnemu izločanju odpadnih snovi (tudi sečne kisline iz sklepov, zato pomaga pri artritičnih in revmatičnih težavah).

Zelena tudi čisti ožilje in znižuje krvni tlak, učinkuje pomirjevalno, poživlja delovanje jeter in pripomore k razstrupljanju organizma.

Zeleno lahko pripravimo kot sok, lahko pa jo pojemo tudi surovo v solati. Stebelna zelena gre odlično z različnimi omakami, zelo slastna pa je tudi, če jo na hitro popečemo.

Vsi deli zelene imajo veliko koristnih učinkov, zato je to zagotovo zelenjava, ki spada na vsak domač vrt, čim večkrat pa si jo privoščimo tudi tisti, ki možnosti za sajenje doma nimamo.

Karla Klander, svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog, certificirana nutricionistka

Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem