Napaka: Zelenega in belega čaja nikar ne pripravljajte tako!

31. 1. 2016 | Vir: Nova
Deli
Napaka: Zelenega in belega čaja nikar ne pripravljajte tako! (foto: Profimedia)
Profimedia

Pri pripravi zelenega in belega čaja številni delajo naslednjo napako, ki uniči njun sicer zelo pozitiven učinek na naše zdravje. 

Nikar ju ne prelivajte z vrelo vodo

Prelivanje čajnih lističev s prevročo vodo je usodna napaka, saj s tem porušimo ravnotežje spojin v poparku, uničimo aminokisline in vrhnje note. Z neprim­erno temperaturo vode se te dragocene zdravilne lastnosti izgubijo, poleg tega čaj ne razvije pričakovanega okusa.

Prevroča voda škodi zelenim in belim čajem, ker s tem uničimo nekaj dobrega za zdravje – aminokisline –, ki so po celotnem postopku obdelave čajnih lističev v teh dveh vrstah čajev še vedno prisotne. Po drugi strani pa voda s 95 stopinjami Celzija prija oolongom, ker so se pri takšni vročini njihovi zelo zviti lističi sposobni popol­noma razviti.

Preberite še: 2 živili, ki bistveno omilita stres

Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa