Morda hladilniku ne posvečate veliko pozornosti, a ko gre za vaše zdravje, je vsebina hladilnika še kako pomembna. Od vas je odvisno ali bo postal zakladnica škodljivih živil ali živil, koristnih za vaše zdravje. Katera pa so tista živila, ki jih morate imeti?
Živila, ki bi morala biti v hladilniku vsakega posameznika, so živila, ki so odlična za pripravo hitrega, okusnega in zdravega obroka ali prigrizka. Le s takšno vsebino hladilnika boste zmanjšali tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, za sladkorno bolezen in razvoj raka.
Naredite torej prostor živilom, ki so bogata z vitamini, minerali in vlakninami, znebite pa se vseh nekoristnih maščob in visokokaloričnih prigrizkov.
Sadni jogurt
Sadni jogurt združuje najboljše sestavine, ki jih lahko ponudita fermentirani mlečni napitek in sadje. Paziti morate le, da jogurtu niso dodani sladkorji. Seveda si sadni jogurt lahko pripravite tudi sami, po lastnem receptu.
Jogurt predstavlja odličen vir proteinov, kalcija, fosforja, riboflavina (vitamina B2) in joda. Vsebuje tudi vitamin B12 in B5, cink in kalij, nikakor pa ne smemo pozabiti še na probiotične kulture, ki zelo ugodno vplivajo na črevesno floro. Če jogurtu dodamo sadje, dobimo še nekaj več vitaminov, mineralov in vlaknin.
Kombuša
Kombuši pripisujejo najrazličnejše pozitivne učinke, ki jih ima na človeško telo. Med drugim spodbudi imunski sistem, preprečuje nastanek rakavih obolenj in izboljša prebavo ter delovanje jeter.
Čaj kombuša je odlična alternativa brezalkoholnim gaziranim osvežilnim pijačam in ga priporočajo tudi tistim, ki jih pestijo odvečni kilogrami.
Mandlji
Oreščki in sadje so najboljša rešitev za hitro potešitev lakote.
Mandlji so odličen vir vlaknin, vitamina B2, magnezija, železa in kalcija, že ena pest mandljev pa zagotovi priporočen dnevni vnos vitamina E. Vsebujejo tudi veliko rastlinskih maščob in mononenasičenh maščob, ki pomagajo zniževati raven holesterola v krvi.
Mandlji so odlični v kombinaciji s sadjem. Sesekljane ali zmlete lahko dodate kateri koli drugi jedi, npr. k solati, in tako dopolnite okus.
Umeboshi slive (japonske suhe slive)
Umeboshi slive pravzaprav sploh niso slive. Gre za sadež, ki izvira iz Japonske in je bližji marelicam kot slivam. So zelo kisle in (ker sadež fermentirajo v soli) slanega okusa, zato boste verjetno potrebovali nekaj časa, da se boste tega značilnega okusa navadili.
Za razliko od preostalega sadja, vsebujejo precej več mineralov in beljakovin, ter kalcija, železa in fosforja.
Pomagajo pa pri prebavnih motnjah, spodbujajo delovanje jeter, blagodejno delujejo na želodec saj zmanjšujejo kislost, ter znatno povečujejo odpornost organizma.
Odlično se podajo raznim omakam, solatam, jedem iz stročnic in drugim prigrizkom.
Miso pasta
Miso pasta je pasta slankasto-sladkastega okusa, ki jo pridobivajo s fermentacijo ječmena, soje in morske soli. Uporablja se pri pripravi raznovrstnih jedi, kot so juhe, omake, tople pijače, namazi in kot nadomestek za sol. To pa je tudi eden od razlogov, zakaj morajo biti bolniki z visokim krvnim pritiskom pri uporabi previdni.
Miso pasta vsebuje encime, ki so pomembni za zdravo prebavo in črevesno floro, koristna pa je tudi za kri, telo čisti strupenih snovi in pomaga pri bolezni, ki jo povzroča sevanje.
Pšenični kalčki
Pšenični kalčki so bogat in hranljiv zaklad, ki ga pšenica skriva v samem jedru zrna. Odlično se podajo solatam, juham in mlečnim napitkom.
Vsebujejo številne pomembne minerale, vitamine, od katerih je treba še posebej izpostaviti vitamin E, in polinenasičene maščobne kisline ter balastne snovi. Vsebujejo tudi magnezij, folno kislino in vitamin B6.