Že naši predniki so redno uživali to solato, ki še danes velja za najbolj zdravo na svetu.
Čudežno živilo, ki je redno bilo na jedilniku naših prednikov, je kislo zelje. Uživa se ga lahko posamezno ali kot dodatek običajni solati. Poleg tega, da je okusno, je tudi bogato z vitaminom C, ki krepi imunski sistem in upočasnjuje staranje. A to še ni vse – vsebuje tudi vitamine A, K in kompleks vitaminov B, ki nas ščitijo pred številnimi.
Zaradi visoke vsebnosti vlaknin, koristnih bakterij in drugih pomembnih hranil, kislo zelje močno pripomore k zdravju prebave. Poleg tega pomaga pri zniževanju holesterola in tako ščiti srčno-žilni sistem.
Ne spreglejte:
- Brez klime ali ventilatorja: s pomočjo tega preprostega indijskega trika boste ohladili svoj dom že v nekaj minutah
- Bolje se ji je izogibati: to je zelenjava, ki ima največ pesticidov
- Najhitrejša torta brez peke: ta sladica je idealna za vroče julijske dni, pripravljena pa je v samo 5 minutah
Kislo zelje lahko pripravite kar sami!
Potrebujete:
- 2 glavi zelja
- 6 večjih korenčkov
- sol (1 kg na 1 kg zelenjave)
- voda
Priprava:
- Zelje in korenje očistite, operite in naribajte.
- Zelenjavo pomešajte in jo stresite v plastično posodo. Naložite plast zelenjave, nato plast soli. Živila plastite dokler ne porabite vse zelenjave.
- Vse skupaj zalijte z vodo, toliko, da je zelenjava prekrita. Posodo pokrijte s pokrovom, ki ga obtežite.
- Pustite, da se zelenjava kisli. Po nekaj dneh preverite stanje: če se pojavi pena na zelju, jo odstranite.
- Ko sta zelje in korenje fermentirana, solato postrezite. Uživate jo lahko posamezno, jo uporabite v številnih jedeh ali jo dodate k z zeleni solati.
Vir: krstarica.com
- Preberite si še: Nutricionistka razdelila starše: njeni malčki se držijo stroge mesojede diete (to so njeni argumenti)
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić